Szanyi az EP elnökénél kezdeményez eljárást a Sargentinit leszarozó RMDSZ-politikus ellen

Szanyi az EP elnökénél kezdeményez eljárást a Sargentinit leszarozó RMDSZ-politikus ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az MSZP EP-képviselője levelet írt Antonio Tajaninak, az Európai Parlament elnökének, miután Sógor Csaba, az RMDSZ képviselője óvodás színvonalon gúnyolódott Sargentinin.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselője, Sógor Csaba is kifejezte elégedetlenségét a Sargentini-jelentés elfogadásával kapcsolatban. Néhány napja azt mondta, hogy:

Nemcsak Szar-gentinit, hanem mind a 448 képviselőt minősíti egy ilyen színvonalú jelentés elkészülte.

Ezt követően Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő levelet írt Tajaninak, parlamenti eljárást kezdeményez Sógor ellen a durvaság miatt. Mutatjuk a teljes levelet:

„Tisztelt Elnök Úr!

Számos magyarul beszélő állampolgár számára sokkoló volt Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő Strasbourgban, szeptember 12-én14:05-kor a szavazatmagyarázatok alatt elhangzott beszéde.

Nyilvánvaló, hogy a levezető alelnök nem észlelhette a kihágást, mivel a tolmácsok nyilvánvalóan elsiklottak e kényes helyzet felett, de úgy vélem, hogy egy példátlan és elfogadhatatlan támadás történt Judith Sargentini európai parlamenti képviselő személye és jelentése ellen, azzal, hogy a magyar nyelvvel „játszva” Sógor Csaba gúnyt űzött a képviselő asszony nevéből.

Sógor képviselő úr beszédét a következőképpen kezdte: „Ez a Sar…(hosszabb szünet)…gentini jelentés stb.” Ez a magyarul beszélőknek egyértelműen úgy hangzik, mintha a személy és / vagy a jelentése szó szerint (elnézést a szóhasználatért) „szar” lenne. Ez a magyar szó egyetlen jelentéssel bír, semmilyen más módon nem magyarázható.

Meggyőződésem, hogy bármely európai parlamenti képviselő, személy vagy akár dokumentum ellen teljességgel elfogadhatatlan egy ilyen brutális verbális támadás az Európai Parlamentben. 448 EP-képviselő szavazta meg ezt a jelentést, és úgy vélem, hogy nem engedhető meg, hogy ilyen közönséges vélemény címzettjei legyenek. Azonfelül, ez még inkább elfogadhatatlan egy hivatalos minőségében eljáró hölggyel szemben.

Mondhatnánk, hogy ez csupán néhány magyarul beszélő ember emlékeiben marad meg, de ki kell emelnem, hogy ez majdnem 20 millió embert jelent világszerte. Ugyanakkor már egy ember számára is igen sértő lehet.

Kérem Elnök Urat, hogy tisztázza ezt a kérdést, és tegye meg a szükséges lépéseket, ahogy azt szabályaink előírják és megkövetelik.”

Hozzászólások