szerző:
hvg.hu

Érden egy kritikus asztaltársaságot fenyegetnek pénzbírsággal, Pécelen egy Facebook-csoport csapta ki a biztosítékot.

Különös módon gyakorolja az érdi polgármester, T. Mészáros András a névválasztás jogát.

Az Átlátszó tárta fel az ellentmondásos esetet, miszerint az Érdi Közéleti Kerekasztalt egy július 17-i polgármesteri döntés értelmében 300 ezer forintos bírság fenyegeti, ha továbbra is használják nevükben az "érdi" szót.

A döntést egy 1994-es szabály alapján azzal indokolják, hogy a névhasználat engedélyezését megtagadhatják, ha a használat és annak módja, körülményei az érdi önkormányzat, illetve a lakosság jogait sértik. Ez még arra is vonatkozik, ha a veszélyeztetés csak lehetőség.

A polgármester szerint, mivel a Kerekasztal már több mint hat hónapja engedély nélkül használja az érdi nevet, létrejött az a körülmény, ami alapján jogos a tiltás.

Mindeközben a Kerekasztal még nem bejegyzett civil szervezetént működik, de tervben van, hogy egyesületté alakulnak, és akkor is használnák az "érdi" nevet. Varga Illés Levente, a Kerekasztal képviselője szerint mikor a polgármester nem foglalt állást az egyesületté alakulás lehetőségével kapcsolatban, akkor nem tett eleget eljárásjogi kötelezettségének. Bár a Kerekasztal kérhet jogorvoslatot az önkormányzat közgyűlésénél, számolni kell azzal, hogy ott elsöprő a Fidesz többsége, illetve a polgármester a helyi Fidesz vezetője.

A Kerekasztalról pedig tudni lehet, hogy élesen bírálják a jelenlegi városvezetés politikáját. Még 2017-ben alakultak, egyszerű asztaltársaságként, hogy teret biztosítsanak helyi közéleti témák megvitatására – de emellett nem zárják ki az országos vagy globális kérdéseket sem, ha azoknak van helyi vonatkozása.

Az Átlátszónak Varga azt mondta, hogy élnek a jogorvoslattal, mert az eset során alapvető emberi és állampolgári jogok sérülnek. Még mint havonta összeülő baráti társaság, eszükbe sem jutott magukra vonatkoztatni a szabályozást. Ez természetesen megváltozott, mikor elhatározták, hogy egyesületet alapítanak.

Az Átlátszó felemleget egy 1999-es ügyet, ami a Népszabadságban is megjelent, és még érdekesebbé teszi T. Mészáros András lépését. T. Mészáros és felesége ugyanis fiukat Kishercegnek szerették volna hívni, ezt viszont a hatóságok nem engedték meg nekik. Mészárosék akkor alkotmánysértőnek nevezték azt az 1983-as rendeletet, ami szerint csak a Belügyminisztérum által közreadott névsorból lehet választani. Bár a Kisherceg a mai napig nem szerepel a választható utónevek között, T. Mészáros hivatalos pártéletrajzában fiát ezen a néven tünteti fel.

Pécelen még drákóibb a szigor, Szőllősi Ferenc polgármester ugyanis a "Pécelen hallottam" nevű Facebook-csoportnak tiltotta meg a névhasználatot. Itt egy olyan csoportról van szó, ahol a tagok teljesen hétköznapi dolgokról beszélnek. (Ilyen csoport több városban is van az országban, elveszett tárgyakat keresnek, vicceket és fotókat osztanak meg stb.) Az esetről a Zoom számolt be nyár végén, és a pikantériája, hogy a polgármester semmilyen konkrétumot nem tud felhozni, hogy a csoport pontosan milyen módon veszélyezteti az önkormányzat vagy a város lakóinak jogait.Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Brexit: Theresa May nagy áldozatra készül, hogy megtartsa hatalmát

Brexit: Theresa May nagy áldozatra készül, hogy megtartsa hatalmát

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben