Orbánnal mutatja be az Economist, hogyan rombolják le a demokráciát

Orbánnal mutatja be az Economist, hogyan rombolják le a demokráciát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét sikerült a világ egyik legrangosabb lapjának videójába bekerülnie a magyar miniszterelnöknek, csak sajnos megint a demokratikus intézményrendszer leépítői között szerepel.

Alig két hónapja jelent meg utoljára Orbán Viktor az Economist videójában elrettentő példaként, akkor a kritikus média legnagyobb elhallgattatói között emlegették, Putyinnal együtt.

Az Economist hétfőn megosztott videójában azt mutatják be, hogyan lehet négy lépésben leépíteni egy demokráciát. A négy lépés kísértetiesen emlékeztet egy sor recens magyarországi eseményre.

Az Economist szerint az első lépés az, hogy érkezik egy karizmatikus vezető, aki azt ígéri, megvédi az embereket.

A második feladat: keresni kell egy ellenségképet, a szavazók ugyanis imádnak valaki mást hibáztatni, utálni. Erre tökéletes alanyok a migránsok, hiszen ők nem tudnak szavazni, emelik ki a videóban.

Ezután megjelenik Orbán Viktor képpel, és névvel, mint aki azzal riogat, hogy muszlim migránsok rombolják le az országot.

A harmadik lépés: meg kell gyengíteni a demokratikus intézményrendszert, elsősorban az igazságszolgáltatást és a független médiát kell megcsonkítani.

Végül az utolsó lépés: a még megmaradt ellenállást el kell pusztítani. És ezen a ponton a demokrácia megszűnt, már csak névleg maradt az, zárul a videó.

Hozzászólások