Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Felmérést végzett a Republikon Intézet, megvizsgálták a „rabszolgatörvény” társadalmi megítélését. Sokan hallottak róla, és a megkérdezettek túlnyomó része ellenzi azt.

Idézzük Révész Máriuszt: azért mennek Ausztriába dolgozni a magyarok, mert itthon nem túlórázhatnak eleget. Ezt mondta a „rabszolgatörvényről” a kormánybiztos, a javaslatról szerdán dönt a Ház.

A Republikon Intézet felmérése szerint a lakosság csaknem kétharmada hallott már az elmúlt hetek egyik legnagyobb port kavaró kezdeményezéséről, melynek lényege, hogy évi 250-ről 400-ra emelné az elrendelhető túlórák számát, valamint három évre bővítené ki a munkaidőkeretet. A Republikon legfrissebb kutatásából az derül ki, hogy a teljes népesség 63 százaléka hallott már a rabszolgatörvényről, míg mindössze 37 százalék válaszolta azt, hogy nem találkozott még a javaslattal.

Ez az arány különösen magasnak mondható, ha figyelembe vesszük, hogy a módosító javaslat benyújtása és adatfelvételünk lezárulta között alig több mint két hét telt el. A javaslat ismertsége igen eltérő az egyes politikai táborokban: ugyan minden szavazói csoportról elmondható, hogy többségük hallott már a „rabszolgatörvényről”, a kormánypárt szimpatizánsainak körében szinte fele-fele az arány, 53 százalék hallott már a módosítóról, 47 százalék még nem. Valamivel magasabb, 56 százalék ez az arány a Jobbik szavazóinak körében.

Egyértelműen más képet mutatnak a baloldali, liberális szavazók, akiknek túlnyomó többsége, 83 százaléka hallott már a módosító javaslatról. A szóban forgó törvény általi érintettség mellett ebben nagy szerepet játszhat a baloldali, liberális pártok, valamint a szakszervezetek határozott javaslattal szembeni kiállása is.

Kutatásuk kitért a rabszolgatörvény megítélésére is, az eredményekből pedig egyértelműen látszik, hogy a javaslat ismerőinek túlnyomó többsége (83 százalék) nem tartja jó ötletnek az abban foglaltak bevezetését. A támogatók aránya mindössze 6 százalék, további 11 százalék bizonytalan a javaslat megítélésében.

Pártpreferencia szerint vizsgálva a kérdést azt láthatjuk, hogy

nemcsak az ellenzéki, de a kormány szavazóinak többsége is úgy gondolja, hogy nem jó ötlet bevezetni a javasolt változtatásokat.

A „rabszolgatörvény” megítélése teljesen egyértelmű képet mutat az ellenzéki szavazók körben: mind a baloldali, liberális szavazók, mind a jobbikosok csaknem teljes egésze elutasítja a javaslatot, miközben a támogatók aránya 5 százalék alatt marad. Ugyan a Fidesz szavazóinak körében ennél alacsonyabb a módosító elutasítottsága, mégis azt mondhatjuk, hogy igen ritka az, hogy a kormánypárti szavazók csaknem kétharmada elutasítson egy kormány által javasolt intézkedést. Fontos látni azt is, hogy a Fidesz szavazóinak csupán 14 százaléka tartja jó ötletnek a változtatások bevezetését.

A legnagyobb különbség az ellenzéki és a kormánypárti szavazók között a bizonytalanok arányában van: míg a Jobbik szavazóinak, valamint a baloldali liberális szavazóknak csupán 2-3 százaléka nem rendelkezik határozott véleménnyel, addig a Fidesz szavazóinak csaknem egynegyede nem tudott még világos véleményt kialakítani a rabszolgatörvény kapcsán.

Összességében:

még a kormánypárti szavazók 63 százaléka is elutasítja a javaslatban foglaltalak, miközben a Jobbik szavazóinak 94, a baloldali, liberális szavazóknak pedig 95 százaléka gondolja úgy, hogy nem lenne jó ötlet bevezetni a változtatásokat.

*

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, életkor, nem, iskolázottság és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára nézve. Az adatfelvételre 2018. november 30-december 6. között került sor.

(Részletes elemzés: a Republikon Intézet oldalán.)

A túlóratörvény elfogadása miatt kirobbant parlamenti botrányról és az azt követő tüntetésekről itt olvashatnak bővebben.

Hozzászólások