Sztrájk: ez a szakszervezetek követelése

Sztrájk: ez a szakszervezetek követelése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az a bértárgyalásoktól függ, hogy csatlakoznak-e a sztrájkhoz az óriási állami cégek.

Január 5-én szombaton újra nagyszabású ellenzéki demonstráció lesz, ellenzéki pártok, civilek, szakszervezetek, elégedetlen tömegek lesznek az utcán. Ezzel kapcsolatban a Népszava azt írja, az országos sztrájkot előkészítő bizottságban együtt dolgozó szakszervezetek négypontos követeléslistában rögzítették az országos munkabeszüntetés céljait.

  1. Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra-szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  2. Béremelést, többek között a minimálbér két számjegyű emelését, a cafetéria visszaállítását, a közszféra béreinek rendezését!
  3. Követelik a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést várnak el a dolgozókat érintő törvények módosításánál!
  4. Rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozását, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig!

A hvg.hu ezzel kapcsolatban úgy értesült, a szombati tüntetést megelőző tárgyalássorozat jelenleg úgy áll, hogy január 5-én egyelőre nem országos sztrájkot, hanem ultimátumot jelentenek be. Mindenesetre a fenti követeléseket szombaton jelentik be hivatalosan.

A Népszava hozzáteszi, azt még nem tudni, hogy egy esetleges országos sztrájkhoz csatlakoznak-e majd a nagy állami cégek munkavállalói is, ugyanakkor a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke szerint a követeléslista megfogalmazása elősegíti a tárgyalások megkezdését.

A VTDSZSZ elnöke, Gulyás Attila azt mondta, a csatlakozás függ a helyi bértárgyalásoktól is, az viszont biztos, hogy a dolgozók érdekvédői az országos emelésként elfogadott 8 százalékot biztosan nem írják alá, csakis két számjegyű bérnövekedést tartanak elfogadhatónak.

Hozzászólások