szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Napokig egy étlap határozta meg a közbeszédet. Milliók csámcsogtak a hvg.hu információján, azon, hogy a füstölt csülkös bableves és a burgonyafőzelék is 300 forint azon a menün, amelyet a Gundel készített a Budai Várba költöző Miniszterelnökségnek. Nagy falat volt ez, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Orbán Viktor „kormányinfója” egy súlycsoportba került a karmelita menüjével. Ez jól van így? Kiderül a hvg.hu heti belpolitikai összefoglalójából.

Félig kész baloldali forgatókönyvvel indult a hét. Bár úgy nézett ki, hogy Budapesten teljesen sima lesz az előválasztás a főpolgármester-jelöltek között, egy-két apró baki becsúszott az első kanyarban. Nem röpült ki senki, de azért figyelmezető jel lehet az érintetteknek, hogy Karácsony Gergely és Horváth Csaba a hét elején egy időben szerette volna megtartani a kampánynyitóját. Ez a lövés a jelenlegi helyzetben finoman szólva is lépéshibának számított volna – Karácsony döntött, áttolta az eseményt csütörtökre.

A hétfőn reggel fél hétkor a hvg.hu-n megjelent interjúban a Párbeszéd társelnöke inkább érzésekről, irányokról beszél, mintsem konkrét programról. Íme:

„A lényeg az emberközpontú város, a zöld Budapest. Sok mindent meg kell változtatni, hogy a város emberi léptékű legyen, ne fulladjunk meg, hogy ne kelljen senkinek az utcán élnie. És beleállok pár olyan dologba is, ami nem lesz népszerű, de elkerülhetetlen ahhoz, hogy jobb legyen az élet Budapesten.”

Aztán jött Horváth Csaba, aki a nyilvánosság előtt ismertette a programjának szerinte fontosabb elemeit:

  • visszaszerez 10 adóforintból 1-et,
  • elektromos buszokat állít forgalomba,
  • dugót csökkent.

Miközben a fővárosi baloldal az előválasztással volt elfoglalva, egy 800 forintos sertéssült okozott vihart a Budai Várban. Nem sokkal azután, hogy megírtuk: a Gundel étterem kapta a megbízást, hogy „főzzön” a Miniszterelnökségre, a kormányfő sajtósai, szinte azonnal fotókat küldtek arról, hogyan ebédel Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

©

Még ki sem hűlt a politikai vita, ami azért forrt, mert a kormányfő felköltözött a Budai Várba, már jött is a fekete leves. Mindenki mondta a magáét. A kormányoldal a „puritán” módon berendezett és átalakított ingatlanról beszélt, az ellenzék pedig Orbán Viktor urizálását látta a karmelita kolostorban. Ezek után egyáltalán nem volt meglepő, hogy 

a Gundel menüjét is pártszimpátia alapján ítélték meg az „olvasók”.

Egy biztos, könnyen emészthető történetről beszélünk - rotyogott is a kondérban a hír.

Hogy nem forrt fel teljesen, annak az egyik oka az lehetett, hogy másfél nappal a hvg.hu információja után bejelentették: Orbán Viktor tartja az idei első Kormányinfót. Az Origo információ szerint a miniszterelnök ebből hagyományt szeretne teremteni – a lap olyan példákat hoz fel, mint az amerikai elnök, Vlagyimir Putyin és Benjamin Netanjahu.

Ez a hír tette takarékra azt a beszélgetést, amely egy átlagos héten mindenhol napokig címlapon lett volna. Az MSZP volt pénztárnoka, jelenleg médiatulajdonos és baloldali kötődésű vállalkozó lépett ki ugyanis a szó szoros értelmében a színpadra. A Spinoza Házban ült le egy hosszabb „interjúra” Puch László és beszélt Mészáros Lőrincről, az MSZP-ről és a Fideszről. Egy olyan ember lépett ki a nyilvánosság elé, aki nem csak olvasott Simicska Lajosról, hanem üzletelt is vele. Ehhez képest ez a tudósítás csak ideiglenesen tartózkodott a címlapokon.

©

Miközben a Miniszterelnökség menüje robogott a hírpiacon, az a szerdai vezető hírünk, hogy tömegével távozhatnak orvosok a Honvédkórházból, mert honvédségi állományba veszik őket, méltánytalanul a cserepadon kötött ki. Pedig arról írtunk, hogy

nemcsak orvosok, hanem ápolók, műtősök, adminisztratív dolgozók is lázadnak a javaslat ellen,

hogy honvédelmi alkalmazottként katonákra vonatkozó szigorú szabályok alá essenek – előre bejelentsék például, ha külföldre akarnak utazni vagy honvédelmi továbbképzésre kényszerítsék őket. Volt olyan osztály, ahol minden orvos a felmondását tervezte.

És akkor kormányinfó. Bár a közvélemény és a sajtó jelentős része már csak reménykedett abban, hogy a miniszterelnök tartja korábbi ígéretét és újságírók elé áll, amikor becsapódott egy gyorshír és mire az emberek többsége eljutott a karmelita-menüjének desszertjéig már időpontja is volt a kormányinfónak. Két órán keresztül záporoztak a kérdések és a válaszok. Akik kérdeztek, elégedetlenek voltak a válaszokkal, akik válaszoltak elégedetlenek voltak a kérdésekkel – tehát semmi váratlan nem történt.

©

Mivel néha igen nehéz eldönteni, hogy egy információ a szórakoztatóipar vagy a hírpiac része, azoknak, akik valami hamisítatlan hazaira vágynak még egy hónap türelemre biztos, szükségük lesz. A Magyar Idők információja szerint ugyanis az elmúlt évekhez képest Orbán Viktor az évértékelőjét a kormánypártok szokásos kihelyezett frakcióülése előtt tartja majd. Ennek oka az igen jól informált lap szerint az, hogy „olyan fontos bejelentések várhatók a február 10-i kormányfői beszédben, amelyek feladatot rónak majd a frakciókra a törvényhozásban.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Ipari kémet fogtak Elon Musk cégénél

Ipari kémet fogtak Elon Musk cégénél

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció