szerző:
Windisch Judit - Tóth Richárd

Lesöpörte Horváth Csaba szocialista jelöltet. Júniusban jön a második kör, ott Puzsér Róbert lesz a fő kihívó. Karácsony Gergely győzelménél azonban a Jobbik pénteken nagyobb meglepetést okozott - heti belpolitikai összefoglalónk a cikk végén.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke nyerte meg a baloldali előválasztást, ahol kiválasztották Tarlós István főpolgármester kihívóját. Karácsony elsöprő többséggel, 82-18 százalékkal győzte le Horváth Csaba szocialista jelöltet.

Az előválasztáson több mint 34 ezer ember vett részt, 81 szavazat volt érvénytelen. Karácsony 27 ezer 598 szavazattal nyert, Horváth Csaba 6535 szavazatot kapott. Ez alig több, mint amennyi aláírást a szocialista jelölt összeszedett. Karácsony mögé beállt a DK is, az elnök is mozgósított.

Az MSZP fővárosi alelnöke, Őrsi Gergely azt mondta, visszaéléseket nem tapasztaltak.

Az eredményhirdetés után Horváth Csaba beszélt először, megköszönte a szeretetet és támogatást, amit kapott, örül, hogy megmozdultak a budapestiek. Tisztességes verseny volt - értékelte. Örül, hogy nem pártvezetők, hanem a budapestiek mondhatták meg, hogy a ki a legesélyesebb. "Jó szívvel tudom támogatni a budapestiek döntését", mondja Horváth, és ezzel beállt Karácsony mögé.

©

Karácsony szerint "történelmi győzelmet aratott Budapest." Karácsony szerint az eredmény azt üzeni, hogy a budapestiek nem pártokban, hanem szövetségben gondolkodnak. A budapestiek jelöltjeit és programját keressük - mondja. Egy az egy ellen indítana mindenhol jelöltet a Fidesszel szemben. "Ennek a napnak nincs vesztese, csak a Fidesz." Újabb és újabb szövetségeket akar építeni, hogy "Budapest újra a budapestieké legyen, a Fidesz helytartóival szemben."

A rövid beszédek után a két jelölt felment a Villányi úti székház emeletére, Tóth Csaba, a zuglói MSZP vezetője az elsők között gratulált Karácsonynak. Ez azért is érdekes, mert a képviselőtestületben a helyi MSZP többször is megfúrta Karácsony Gergely polgármester javaslatait.

©

Az MSZP budapesti elnöke, Molnár Zsolt majd a DK ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba is arról beszélt, egy jelöltet kell állítani a fideszes jelöltekkel szemben, ebbe a szövetségbe várnak más pártokat, civil szervezeteket is. A DK az előválasztás alatt Karácsony Gergely mögé állt be, Gyurcsány Ferenc hírlevélben, a politikusok Facebook-hirdetésekben buzdítottak Karácsony támogatására. Molnár Csaba szerint mindkét jelölt hozzáértő és tisztességes, de azért támogatták őt, mert talán neki van nagyobb esélye legyőzni Tarlóst.

"Karácsony mától nem országos pártpolitikus, nem egy pártszövetség pártpolitikusa, hanem a baloldali ellenzék közös ellenzéki budapesti főpolgármester-jelöltje. Ez nagy felelősség, más munkát kell ellátnia. Bízunk benne, hogy Karácsony megfelel ennek az elvárásnak. Az egység létrejött, ezt már csak mi tudjuk elrontani. Budapest készen áll a változásra"

- mondta Molnár Csaba.

A 34 ezres részvétel a szervezőket is meglepte, a szavazás hetén többször is elfogyott a papír a szavazósátrakban és pártirodákban. Lehet, hogy az eredmény is meglepetést okozott:

az MSZP sajtó által kiküldött sajtómeghívó alapján a beszédek után még lehetett volna kérdezni a pártvezetőktől, azonban a rövid beszédek után sarkon fordultak és felmentek az emeletre.

Ma nemcsak az derült ki, hogy Karácsony Gergely a közös főpolgármester-jelölt, hanem az is, hogy VII. kerületben a jogerősen elítélt Hunvald Györgyöt indítják polgármester-jelöltnek - legalábbis ezt mondták a helyi irodában Gulyás Mártonnak. Az MSZP sajtófőnöke, Nyakó István ezt cáfolta: azt mondta, közös jelölt lesz mindenhol, így ott is. Nyakóval a szavazati arányokat is szerettük volna kommentáltatni, de arra nem volt hajlandó válaszolni. Horváth Csaba sem akarta külön kommentálni a hatalmas szavazatkülönbséget, azt mondta, "megköszönte az eredményt."

Jön a második kör

Néhány héttel ezelőtt Karácsony Gergely, Molnár Zsolt és Puzsér Róbert, az LMP - és várhatóan a Jobbik által támogatott - főpolgármester-jelölt megállapodott egy újabb előválasztási fordulóban, amelyet a tervek szerint júniusban tartanak. Ott mások a szabályok: 50 ezer embernek kell részt vennie a választáson ahhoz, hogy az érvényes legyen.

Bár a szocialista politikusok közül többen azt mondták, nem feltétlen lesz második előválasztás, elég lehet egy közvélemény-kutatás is, Karácsony azonban soha sem vonta kétségbe, hogy azt megtartják. Így, miután ő nyert, minden bizonnyal marad az eredeti forgatókönyv.

 

©

Ha van 50 ezer szavazó, akkor tényleg egy ellenzéki jelölt marad, ha nem, akkor viszont Puzsér Róbert nem lép vissza akkor sem, ha kevesebb szavazatot kapott mint Karácsony Gergely, vagy a még indulni szándékozó liberális jelölt, Sermer Ádám. Karácsony viszont akkor is visszalép, ha egy érvénytelen választáson nem ő nyer.

Bukta Zuglót

Azzal, hogy Karácsony Gergely lett a közös jelölt, elbukta a zuglói újrázás lehetőségét. Ha ő lesz hivatalosan is a főpolgármester-jelölt, akkor a kettő jogilag is kizárja egymást, ha nem, akkor meg szimplán politikailag. Az elmúlt hetekben több szocialistával is beszéltünk, akik azt mondták, március közepére meg akarják találni a polgármester-jelölteket, így Karácsony akkor is lemarad erről, ha történetesen kikapna Puzsértól. Bár egyes vélemények szerint akkor Karácsony csak azért is megpróbálja.

Ha a Fidesz befolyásolná a választás kimenetelét, a legkellemetlenebb helyzetet akkor idézné elő az ellenzék számára, ha Puzsér lenne a jelölt Tarlós Istvánnal szemben. A mostani küzdelemben a szervezők nem érzékeltek "fideszes trollokat", kérdés, hogy a következő körben aktivizálódnak-e.

Más is történt a héten - belpolitikai összefoglalónk röviden

  • A Jobbik a saját megszűnéséről tárgyal

Karácsony Gergely győzelménél is meglepőbb, hogy Sneider Tamás Jobbik-elnök pénteken egy sajtótájékoztatón bejelentette: megszűnhet a Jobbik, mert nem tudja kifizetni az Állami Számvevőszék által megállapított tiltott támogatás összegét és az azzal megegyező bírságot. Itt durván 270 millióról van szó, de a párt még törleszti az előző körben kapott 331 milliós büntetését is a NAV-nak. Kérnek ugyan halasztást, de ha nem kapnak, felszámolási eljárás indulhat a párttal szemben. Sneider hangsúlyozta: magukat nem oszlatják fel, csak a bíróság indíthatja el velük szemben ezt az eljárást. Az agónia másfél évig tarthat.

 

©

A párttörvény egyértelmű: 10 milliós tartozás esetén is kezdeményezhető már a felszámolási eljárás. A Jobbik elnöksége rendkívüli kongresszust hív össze, ahol egyik téma a megszűnés, a másik a további harc. Utóbbira azonban a csődben lévő párt fizikailag sem lesz képes. Az évértékelő beszédében Sneider mindenesetre még harcról beszélt.

Az ÁSZ egyébként továbbra is fojtogatja az ellenzéki pártokat, 4 év alatt 816 millió forintot szedtek be tőlük. A Jobbikon kívül a DK-nál is találtak szabálytalanságot, a Kutyapártot is költségvetési csalás gyanújával jelentették felA Fidesznél és a KDNP-nél mindent rendben találtak.

  • Ha már pénzügyek

A hét egyik megkerülhetetlen belpolitikai eseménye, hogy a képviselők és állami tisztségviselők bevallották vagyonukat „Európa legszigorúbb” rendszerében. De bármit is mond Orbán, a képviselők simán hazudhatnak vagyonukról. A vagyonnyilatkozatok részletes feldolgozását ide kattintva találja.

  • Álmainkban Amerika

Közben Amerika bizalma megrendült Magyarországban? A The Wall Street Journal szerint meglehet, de Orbán igyekezett cáfolni, álhírnek nevezte a WSJ-ben megjelent írást, így tett Szijjártó is. De nemcsak a WSJ, hanem a magyar oknyomozó portál, a Direkt36 is arról írt, bizalmas iratok alapján, hogy egyre jobban elveszíti a türelmét a Trump-adminisztráció az Orbán-kormánnyal szemben, miközben a magyarok továbbra is az Egyesült Államok és Oroszország között próbál lavírozni.

  • Nem könnyű most ellenzéknek lenni

A Jobbikot pedig trancsírozzák és fröccsen minden mindenkire. Ugyanis miközben a kormányoldali média sorra közli a leleplező vagy annak szánt felvételeket a Jobbik elnökéről, Gulyás Gergely miniszter az antiszemita vonalon egybemossa a baloldalt a Jobbikkal. A hirtelen jött összefogást ez eléggé megnehezítheti, a baloldali szavazókban ugyanis előjöhet a mélyen gyökerező elutasítás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megdézsmálta a küldeményeket a futár, főleg mobilokra utazott

Megdézsmálta a küldeményeket a futár, főleg mobilokra utazott

Hibás tb-igazolásokat állítottak ki a babavárót igénylőknek, nem árt a banknál érdeklődni

Hibás tb-igazolásokat állítottak ki a babavárót igénylőknek, nem árt a banknál érdeklődni

Vb-aranyért vívhat Szatmári András

Vb-aranyért vívhat Szatmári András

Beyoncé lányát is hallhatjuk énekelni Az oroszlánkirályhoz készült albumon

Beyoncé lányát is hallhatjuk énekelni Az oroszlánkirályhoz készült albumon

Bebukhat az olcsó békési ivóvíz terve, de Mészáros Lőrinc legalább jól járt

Bebukhat az olcsó békési ivóvíz terve, de Mészáros Lőrinc legalább jól járt

Naponta 2-3 embert gázolnak el zebrán. Ez az egyik legtipikusabb, miért – videó

Naponta 2-3 embert gázolnak el zebrán. Ez az egyik legtipikusabb, miért – videó