Végrehajtást indítottak a Külügyminisztérium ellen

Végrehajtást indítottak a Külügyminisztérium ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Átlátszó többszöri kérésére sem adták ki, mivel foglalkozik a Magyar Foundation of North America nevű szervezet, amely több mint 600 millió forint közpénzt kap évente. A Külügyminisztérium először le is tagadta, hogy lennének a pénzköltést igazoló dokumentumok, de miután beperelték őket, kiderült, hogy több is van.

Végrehajtási eljárást indított az Átlátszó a Külügyminisztériummal szemben, miután egy jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki a tárca a portál által igényelt közérdekű adatokat.

Az oknyomozó oldal arra volt kíváncsi, mire költötte a magyar adófizetők pénzét Washingtonban a Magyar Foundation of North America nevű szervezet – az Amerikában bejegyzett civil alapítvány évente 614 millió forint közpénzt kap a magyar kormánytól, honlapján és közösségimédia-csatornáin azonban egy kukkot sem ír arról, mire költi a pénzt.

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium közérdekű adatigényigénylésre sem adta ki a számlaösszesítő dokumentumokat. Először azt állította, hogy ilyen dokumentumok nem is léteznek, majd a tavaly novemberi jogerős bírósági döntés után egy ilyen számlaösszesítőt elküldtek.

Mivel a portál szerint kell lennie többnek is (a 2015-ös és 2017-es évre vonatkozóan is, a 2016-ost kapták csak meg), végrehajtási eljárást indítottak az adatok kiadatása érdekében.

Az Átlátszó szerint az MFNA tagjai egyébként egytől egyik Arthur J. Finkelsteinnek, Orbán Viktor egykori politikai tanácsadójának munkatársai és tanítványai.

Hozzászólások