Az akadémiai dolgozók felháborodtak Palkovics nyilatkozatán

Az akadémiai dolgozók felháborodtak Palkovics nyilatkozatán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A miniszter egy interjúban kifejtette, hogy az MTA közgyűlésének döntésétől függetlenül is le fogja választani a kutatóhálózatot az akadémiáról. Ez előre láthatóan sikertelen reform lenne és már most romboló hatású – olvasható az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) közleményében.

Az ADF elvárja, hogy minisztérium tartsa tiszteletben a Magyar Tudományos Akadémia és a minisztériumi delegáltak közötti tárgyalások eredményeként létrejött megállapodásokat, illetve azt a törvényi rendelkezését, amely szerint a kutatóhálózat átszervezése az Akadémia Közgyűlésének hatáskörébe tartozik.

Ennek ellenére „felháborodással olvastuk Palkovics László miniszter Figyelőben megjelent nyilatkozatát, amely szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlésének döntéseit figyelmen kívül hagyva kívánja elérni a vonatkozó jogszabályok módosítását és leválasztani az MTA kutatóhálózatát az Akadémiáról.”

Minden olyan szándék, amelynek célja, hogy a mindenkori kormánytól független akadémiai kutatóhálózatot kormányzati intézménnyé tegye, politikai befolyás alá rendelje, a tudományos autonómia súlyos csorbítását okozza – írják.

Felszólítják a kormányt, hogy sikertelen innovációs politikája kudarcát és a magyar gazdaság versenyképességének rossz eredményeit ne a magyar tudomány kidolgozatlan és tisztán a politikai befolyás megszerzését szolgáló, előre látható módon sikertelenségre ítéltetett reformjaival akarja kompenzálni.

Megjegyzik azt is, hogy a folyamat romboló hatása már most statisztikailag kimutatható a kutatók elvándorlásának vagy pályaelhagyásának megkezdődésében. A tervezett átalakítások hatása még mélyrehatóbb lesz, évtizedekre veti vissza a magyar tudományosságot, és veszélyezteti a régióban az utóbbi évtizedekben kiharcolt előkelő szerepét – zárul a közlemény.

Hozzászólások