Szijjártó: Kioktatás helyett partnerség kell

Szijjártó: Kioktatás helyett partnerség kell

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A partneri megszólalásairól híres Szijjártó Péter az EBESZ külügyminiszteri értekezletén beszélt arról, Kelet és Nyugat között az együttműködésnek van itt az ideje. Majd kioktatta a Nyugatot a keresztényüldözés kapcsán.

Tisztelni kell egymás belpolitikai döntéseit, és véget kell vetni a beavatkozások és a kioktatás politikájának, ezt mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a szlovákiai Csorbatón rendezett Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem hivatalos külügyminiszteri értekezletén.

A Kelet és Nyugat közötti párbeszéd szükségességét hangsúlyozva azt is mondta, az EBESZ lehetőséget ad ilyen párbeszéd lefolytatására. Azért is fontos lenne a Nyugat és Kelet között értelmes párbeszéd, mert a közép-európai országok mindig veszítettek, amikor konfliktus volt. A nemzetközi politikában a kioktatás helyett a partnerségnek van itt az ideje.

Szijjártó szerint végre el kellene hinni, minden egyes országról, minden egyes nemzetről, hogy ők tudják a legjobban, mi a jó neki. "Tisztelni kell egymás belpolitikai döntéseit, és véget kell vetni a beavatkozások és a kioktatás politikájának". Ennek némileg ellentmondva azt is mondta, a kelet-európai térségben számos alkalommal sérülnek a nemzeti kisebbségek jogai. "Ezeknek a jogoknak a tiszteletben tartása nélkül nehéz nyugodt nemzetközi politikáról beszélni" - jegyezte meg a miniszter, és hozzátette, hogy ezért az EBESZ-nek a jövőben is határozottan fel kell lépnie a nemzeti kisebbségek jogainak megsértése ellen.

Utalt arra is, hogy Ukrajnával sok vitája volt Magyarországnak az oktatási és nyelvtörvény miatt, és az új ukrán elnöktől változást, változtatást vár. Valamint a keresztények üldözése is elfogadhatatlan. A kioktatás helyett a partnerség szellemében azt is hozzátette: "véget kell vetni annak, hogy számos nyugat-európai megközelítés azt sugallja, hogy a keresztényellenesség volna az utolsó elfogadható formája a diszkriminációnak".

Hozzászólások