Mától él a hőségriasztás

Mától él a hőségriasztás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

36 fok is várható ma, mindenki ügyeljen a folyadékbevitelre!

Életbe lépett szombatra virradóra az országos tiszti főorvos által elrendelt hőségriasztás. A másodfokú intézkedés ma 0 órától hétfő éjfélig lesz érvényben!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy

a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba

– fejtették ki, hozzátéve: érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint a tiszti főorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt szombatra tizenöt megyére és a fővárosra adott ki elsőfokú figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 12–21 fok között valószínű, 15 fok alatti értékek csak a hidegre érzékeny helyeken lehetnek. A legmagasabb hőmérséklet 31 és 35 fok között alakul. A következő napokban tovább fokozódik a hőség.

Szombaton egyébként szinte zavartalanul napos, csapadékmentes időre van kilátás, legfeljebb vékony fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen. A Dunántúl északi és nyugati tájain élénk lökések kísérhetik a délies szelet. Délután 31–36 fok várható.

Szombaton sem érkezik front térségünkbe, az egyre melegebbé váló idő azonban sokak szervezetét megviselheti. A melegedésre érzékenyek fáradtságot, kialvatlanságot, koncentrálási problémákat tapasztalhatnak. Fejfájás, migrén is kialakulhat. A szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőknél és az időseknél vérnyomás-ingadozás, keringési problémák is felléphetnek.

Ne töltsünk hosszabb időt fedetlen fejjel a tűző napon, mivel könnyen napszúrást kaphatunk! Emellett erős, délen nagyon erős lesz az UV-sugárzás is, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! A meleg időben kiemelten fontos a folyamatos folyadék-utánpótlás. Lehetőleg szénsav- és koffeinmentes italokat fogyasszunk.

Vasárnap is sok napsütésre számíthatunk, egy-egy gyenge zápor, zivatar csak néhol az Északi-középhegységben fordulhat elő. A Dunántúlon az északira, északnyugatira forduló szelet reggel és délelőtt kísérhetik erős lökések. A legmagasabb hőmérséklet 29 és 36 fok között alakul.

Hozzászólások