Egy cikk kellett ahhoz, hogy rendőrség is vizsgálódjon Balogunyomon

Egy cikk kellett ahhoz, hogy rendőrség is vizsgálódjon Balogunyomon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyomoz a rendőrség a Vas megyei Balogunyomon építendő új polgármesteri hivatallal és közösségi házzal kapcsolatban, írja az Átlátszó. Az intézményt megépülését a Belügyminisztérium is támogatta, a polgármester szerint még Hende Csaba is próbált segíteni, de nem történt előrelépés az ügyben, egészen a feljelentésig.

A balogunyomi épületek összesen bruttó 125 millió 678 ezer 669 forintért épültek volna meg, kormányzati hozzájárulással. A közbeszerzést a Vasi Energetikai Kft. nyerte, bár az ügyvezető, Képíró Zsolt el volt tiltva a cégvezetéstől. Az építkezés el is indult, aztán 2018 áprilisban leállt, az Átlátszó azt írja, a számlákból és teljesítési igazolásokból kiderült, hogy az épületet 20 százalékos készültségűnek nyilvánították, a kifizetést is ehhez képest rendezte az önkormányzat, összesen 46 millió 531 ezer 507 forintot utaltak.

Ezután nagy csend következett, a munkálatok nem haladtak, az oknyomozó portál egyik informátora szerint még egy közmeghallgatáson is előjött az intézmény problémája, a helyieknek is furcsa volt, miért álltak le a folyamatok. Akkor azt a választ kapták, hogy beteg az építésvezető.

A tavaly szeptemberi közgyűlésen a jegyző emlékeztetett, hogy a Belügyminisztérium a 65 millió forintos támogatást december 31-ai teljesítéssel ítélte meg, azaz három és fél hónap lett volna befejezni az épületet. A kivitelezőt viszont még Márfi Ernőné Kiss Anita polgármester sem tudta elérni, de nyugtatta a helyieket, hogy beszélt Hende Csabával, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, aki jelezte: az építkezést a Belügyminisztérium vis maior keretéből segítik ki.

November 22-ei közgyűlés már csak az építkezésről szólt, többek között elhangzott, hogy a polgármester még jogásszal sem vizsgáltatta meg a szerződést, a közbeszerzési szakember nem ellenőrizte a pályázó cégeket, valamint, hogy semmi kivetnivalót nem találtak a Vasi Energetikai Kft.-vel kapcsolatban, hiába volt eltiltva a cégvezetéstől az ügyvezető.

Az Átlátszó azt írja, Mohos Géza képviselő novemberi javaslatára úgy döntött a testület, hogy a polgármestert arra kötelezik, tegyen feljelentést az ügyben. Ehhez képest az Átlátszó cikkének megjelenése előtt azt válaszolta a rendőrség a portál megkeresésére, hogy az ügyben feljelentés nem történt, nyomozást nem folytatnak. Amikor viszont már megjelent az írás, azt a tájékoztatást kapták a hatóságtól, hogy a rendőrség már nyomoz a balogunyomi intézménnyel kapcsolatban.

Hozzászólások