szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Outsider, celeb, politikamániás, volt újságíró, a magyar politika örök vesztese – a közélet szinte minden tipikus figurája megtalálható a főpolgármester-jelölti nyolcas mezőnyben. A kevésbé esélyes (olykor már kamugyanús) jelöltek között van, aki vezeklésre hívja a választópolgárokat, és van, aki a polgárháborút szító ellenzékről posztol.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Nyolc ember is szeretne Budapest főpolgármestere lenni - ennyien vették fel az ehhez szükséges ajánlóíveket –, közülük leginkább Tarlós István, Karácsony Gergely és Puzsér Róbert vehető komolyabban. A többi öt jelölt ilyen-olyan indokkal-céllal méretteti meg magát, megnéztük, milyen üzenetekkel kampányolnak.

Berki Krisztián celeb – akire májusban kért felfüggesztett börtönbüntetést az ügyészség adócsalás miatt – elmondhatja magáról, hogy a kormánypárti sajtó rengeteget tesz az ismertségéért. Indulása alkalmas arra is, hogy "roncsderbiként" állítsák be az ellenzéki jelöltek vetélkedését, a Berkiről szóló hírekhez ugyanis rendre ilyen megjegyzéseket fűznek. Egy VIII. kerületi kampánylapban például a félmeztelen Berki képével illusztrálva írtak arról, ő is elindul a választáson. Berki amúgy egy medencéből kimászva jelentette be ambícióit.

Rogán Antal miniszter is lecsapott:

három bohóc áll Tarlós Istvánnal szemben

mondta Karácsonyra, Puzsérra és Berkire utalva.

A Ripost és társai cikkei és a TV2 Tények anyagai mellett az ATV is behívta Berkit a stúdióba. A jelölt emellett szinte naponta posztol a Facebookon, aláírásokat gyűjt a közlekedési csomópontokon, de azért Facebook-oldalának borítóképe nem a főpolgármesterséget, hanem az új műsorát hirdeti. Ebből azért a prioritásokra lehet következtetni.

©

Néhány programpontja ismert, ingyenes parkolást akar a fővárosban, illetve tenne a "hús-vér" hajléktalanokért.

Futnak még

A veterán Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke is ráfeküdt az aláírásgyűjtésre, több képet is megosztott a Facebookon rajongóival, illetve Fülöp József Istvánné aktivista szórja tele a politikus falát turnéfotókkal. Arról is posztolt, hogy 50 éve halt meg Ho Si Minh vietnami kommunista vezető, valamint egy másik cikket arról, hogy "az MSZP és szövetségesei élet-halál harcnak tekintik az önkormányzati választást, nem az emberekkel törődnek. Kormányellenes kampány folyik, növelik a feszültséget a társadalomban", és végső soron polgárháborút akarnak.

©

Benne bízhat, szól a thürmeri szlogen, bár az ígéretei (tisztességes béreket, biztonságos kiszámítható életet, magyar mezőgazdaságot, migránsmentes Európát) még érezhetően az országgyűlési választásokról maradtak, nincsenek köszönőviszonyban a főpolgármesteri poszttal – így meglehetősen nehéz bízni a jelöltben, aki még a Facebook-oldala borítóképét sem frissítette az új választás előtt.

Ács László független jelöltről annyit lehet tudni, a Zöldek Pártja vezetője, és igencsak megsértődött, amiért felbukkanásakor a sajtónak nem ugrott be, kivel is áll szemben.

©

"A legnagyobb példányszámú lapok, rádió, televízió újságírója voltam. A semmiből felépítettem négy piacvezető céget, de volt saját bankom is... A középszerű politikusok, az adófizetők pénzéből fenntartott erőszakszervezetek segítségével, negyed százada üldöznek... Elvették mindenemet, a vagyonomat, az egészségemet, a családomat... A folyamatos üldöztetés miatt tönkrement két házasságom, hat gyermekem apa nélkül nő fel, mert a biztonságuk érdekében, évek óta el kellett hagynom őket" – írja a Facebookon. Ahogy azt is, a lányok középiskolában Rómeónak, egyetemen pedig James Bondnak hívták. Sok posztjában az ellenzéket ekézi, borítóképén a Városliget megvédését ígéri. Ács 2014-ben is próbálkozott a jelöltséggel, de nem tudott elég aláírást összegyűjteni.

Révész Ferenc független jelölt Tarlós Istvánt támadja a Facebookon, nem először, erre utal egy megjegyzése a posztja alatt "A választópolgárok ismerjenek meg, mert a Főpolgármesteri Hivatalban már régóta ismernek". Beadványok, ügyek dokumentációját posztolja ki előszeretettel – ezekben önkényuralmi hátterű utcák, közterek átnevezését kéri –, illetve aláírásgyűjtési standját különböző piachelyek előtt.

©

Ezen az ellenállás és ellentmondás jogát hirdeti.

Schlagmüller Gábor postás is független jelöltként indulna, a megosztott Facebook-tartalmak alapján inkább városszerető civil, mint feketeöves politikus, az ajánlóívek felvétele előtti posztjaiban nem sok minden utal arra, hogy politikusi elképzelései lennének. De most sem árasztották el Facebook-falát a politikai tartalmak, egy-egy megosztott cikk mellett a magánéletéről is megoszt posztokat. Indított egy külön Facebook-oldalt is, amelyen elsején arra panaszkodott, hiába állt az egyik belvárosi bevásárlóközpont előtt, "nem sikerült szinte semmi".

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tavalyi évünk a főzésről és a takarításról szólt otthon, a vasalást bezzeg hanyagoltuk (interjú)

A tavalyi évünk a főzésről és a takarításról szólt otthon, a vasalást bezzeg hanyagoltuk (interjú)

Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket

Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket

Tekintetmágnes: eladó egy alig használt Alfa Romeo SZ

Tekintetmágnes: eladó egy alig használt Alfa Romeo SZ