Azt kéri az Amnesty, hogy ne büntessék meg a tüntető diákokat

Azt kéri az Amnesty, hogy ne büntessék meg a tüntető diákokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szeptember végén világszerte tüntetések lesznek, köztük több magyar városban is. A klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Levelet küldött a középiskolák igazgatóinak Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója, amiben azt kéri, hogy ne büntessék meg azokat a diákokat, akik részt vesznek a szeptember 27-i III. Globális Klímasztrájk hazai eseményein.

A tervek szerint 115 ország 1000 városában tartanak majd tüntetéseket szeptember 20-án és 27-én. Eddig közel 2400 eseményről tudni világszerte, Magyarországon Budapesten és több más városban is lesznek tüntetések 27-én.

Az, hogy a világ vezetői nem hajlandóak közösen, érdemi lépéseket tenni a megoldás érdekében, a történelem eddigi legnagyobb léptékű, generációkon átívelő jogsértése. Azok a diákok, akik részt vesznek a tüntetéseken olyan jogvédők, akik gyakorolják a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez való jogukat, és mindannyiunk számára példát mutatnak felelősségvállalásból és bátorságból – olvasható az Amnesty közleményében.

Magyarországhoz hasonlóan az Amnesty spanyol, kanadai, új-zélandi és nagy-britanniai szekciója is levélben fordult a helyi iskolákhoz. Összesen több mint 27 000 iskola kapta meg az Amnesty levelét.

Ők nem az iskola helyett tüntetnek, hanem éppen ellenkezőleg azért mennek az utcára, hogy legyen jövőjük és legyen iskolájuk, ahova ők és a következő generációk is járhatnak. Nem csak magukért, hanem mindannyiunkért tüntetnek – mondta Víg.

Hozzászólások