Elítélték az élő kismacskákat elásó budapesti nőt

Elítélték az élő kismacskákat elásó budapesti nőt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az ítélethozatalkor a bíróság azt is mérlegelte, hogy a nő megbánta a bűnét.

Állatkínzás bűntettének kísérlete miatt egy év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Budapesti XX., XXI. és XIII. Kerületi Bíróság azt a budapesti nőt, aki

három kismacskát ásott el élve az udvarán.

A vádirat szerint nő szeptember elején társasházuk közös udvarának elhanyagolt, bokros részén – szomszédja figyelmeztetését követően – három kismacskát talált. Ásót vett magához, egy ásónyomnyi gödröt készített, egyenként belerakta a nagyjából háromhetes kölyköket, aztán betemette a gödröt, a helyét pedig lelapogatta.

A társasház egyik lakója, miután értesült annak gyanújáról, hogy a nő élve eltemette a kismacskákat, rendőrségi bejelentést tett. A helyszínre érkezett járőrök és a helyi állatmentő szolgálat vezetőjének szakszerű beavatkozása mentette meg a kismacskákat.

Az ügyészség szerint a gyanúsított szándéka a kölykök elpusztítása volt. Azzal, hogy az állatokat élve ásta el, különös szenvedést okozott számukra. Az egyik macska – a gyanúsított szándéka ellenére – saját erejéből kiásta magát, míg a másik kettő legalább tizenkét órát töltött a földben elásva. Külső segítség nélkül a pusztulásuk bizonyossággal bekövetkezett volna.

A bíróság az ítélethozatalkor enyhítő körülményként értékelte a nő 65 éves életkorát, büntetlen előéletét, beismerését, őszinte megbánását, egészségi állapotát, valamint azt, hogy a cselekménye kísérleti szakaszban maradt. Súlyosító körülményként a hasonló bűncselekmények elszaporodottságát vette figyelembe, valamint azt, hogy a gyanúsított különös szenvedést okozott az állatoknak.

A bíróság szerint a kiszabott büntetés megfelelő visszatartó erővel bír mind a terhelt, mind a társadalom többi tagja számára a hasonló bűncselekmények elkövetésétől. Mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy jelen esetben az enyhítő körülmények vannak túlsúlyban, és a nő tanul a bíróság határozatából, a büntetés végrehajtásának felfüggesztése mellett döntött. A végzést az ügyészség, a gyanúsított és a védelem is tudomásul vette, így az jogerős.