A budapestiek nem vegzálnák a hajléktalanokat

A budapestiek nem vegzálnák a hajléktalanokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fővárosiak több mint kétharmada (68 százaléka) nem ért egyet azzal a döntéssel, hogy az utcán élő hajléktalanokkal szabálysértési eljárás indulhat, és bíróság elé állíthatják őket - derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a 24.hu megbízásából végzett a Závecz Research.

A hajléktalanokat 2018 októbere óta lehet hatóságilag is vegzálni. Azóta, ha egy hajléktalant 90 napon belül háromszor figyelmeztetnek a rendőrök azért, mert közterületen él, szabálysértési eljárást indítanak ellene, valamint elkobozhatják a vagyontárgyait és meg is semmisíthetik azokat, anélkül, hogy kártérítést kapnának.

A felmérés alapján a budapestiek nem lettek a szigor hívei, mindössze 28 százalék helyesli a jelenlegi szabályokat. Elmondható, hogy nemtől, életkortól és iskolai végzettségtől függetlenül minden csoportban azok vannak számottevő többségben, akik elítélik az eljárást, és az sem számít, hogy valaki Budán vagy Pesten él.

Látványos különbség egyedül akkor mutatkozik, ha pártszimpátia szerint nézzük meg a válaszadókat. Ekkor ugyanis kiderül, hogy a Fidesz-szavazók 49 százaléka egyetért azzal, hogy bíróság elé lehessen citálni a hajléktalanokat, de a nemmel válaszolók aránya sem sokkal kisebb (46 százalék).

Az ellenzéki szimpatizánsok 84 százaléka viszont helytelenítette a szigorú szabályozást, ahogy a pártnélküliek 77 százaléka is.

Hozzászólások