Karácsony: "Leckét adtunk demokráciából mindenkinek Magyarországon"

Karácsony: "Leckét adtunk demokráciából mindenkinek Magyarországon"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Karácsony szerint történelmi győzelem született.

"Történelmi győzelem született" - mondta Karácsony Gergely megválasztott ellenzéki főpolgármester a választások eredményének kiderülése után. Azt mondta, ez nem az ő győzelme, vagy hanem a budapestieké, akik ezzel visszavették a városukat.

Szerinte a választás megmutatta, hogy a hatalom emberénél mindig erősebb az emberek hatalma, a szeretet és az együttműködés győz, a hazugságot legyőzi a valóság. "Ez a győzelem arról szól, hogy Budapest zöld lesz és szabad" - mondta, valamint hogy Budapestet átviszik a XXI. századba, és a várost visszaviszik és megtartják Európában.

©

Megemlítette, hogy az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez, de ő csak a lélekemelő pillanatokra emlékszik, mert a kampány arról szólt, hogy hogyan vonják be az embereket a döntésbe, és az ellenzéki pártok is megértették, hogy csak akkor lehetnek sikeresek, ha összefognak és bevonják az embereket a döntésbe. "Ezt a döntést a budapestiek hozták meg" - mondta, majd megköszönte azoknak, akik segítették és támogatták a kampányát.

"Leckét adtunk demokráciából mindenkinek Magyarországon" - mondta, és megköszönte a pártoknak is, hogy félretették a rivalizálást. Szerinte a mai eredmény azt mutatja, hogy ezen az úton kell továbbmenni, mert csak így lehet megváltoztatni Magyarországot.

Karácsony ezután megköszönte a családjának, és különösen a feleségének, hogy támogatta és elviselte a mocskolódást, majd az aktivistáknak is, és a szavazóknak is, akik a változásra szavaztak.

"Ami itt van mögöttünk, az nem egy szlogen, hanem a mi politikánk, Budapest holnaptól mindannyiunk közös otthona lesz, és holnaptól azokat is képviselni fogom, akik ma nem rám szavaztak" - mondta. Kiemelte a civil jelölteket, köztük Pikó Andrást és Baranyi Krisztinát is.

Azt is mondta, nem háborúra, hanem méltányos együttműködésre készülnek, és hogy hétfőtől elkezdik végrehajtani a programot, amivel megnyerték a választást. "Talán az is tanulság, hogy érdemes programot írni" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy láthatóan nem elég egy kampányban mocskolni az ellenfeleket.

Gratulált az összes polgármesternek, akik Budapesten nyertek, és azoknak is, akik most nem tudtak nyerni, de sokkal jobban szerepeltek, mint korábban gondolták. Gratulált azoknak a vidéki polgármestereknek is, akik a változás üzenetével szólították meg a választókat.

Azt is mondta, hétfőtől elkezdik "a politikát visszaterelni oda, ami az eredeti küldetése, uralkodás helyett szolgálni az embereket". Mint mondta, szerinte szolgálni a leginkább az önkormányzatokban lehet, és nem lehet lózungokkal választást nyerni, hanem programokkal.

Azt is elmondta, Tarlós telefonon gratulált neki, erről megjegyezte, a hívásban azt a Tarlóst vélte felfedezni, aki szereti a várost, és bár sok mindenben máshogy döntöttek volna, 9 évig akkor is ő volt a főpolgármester, ezért megköszönte az eddig végzett munkáját.

"Most új korszak kezdődik, Budapestet fel kell készíteni azokra a kihívásokra, amik előtt állunk, ehhez új szellemiség kell és XXI. századi politika" - mondta.

Később a hvg.hu kérdésére azt mondta, nem tudja, hogy a Borkai-botránynak mekkora volt a szerepe a győzelemben, de szerinte nem csak Borkairól van itt szó, mert ilyen a Fidesz. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz az első intézkedése a Városházán azt mondta: "Megnyitjuk az egyik kaput a városházán a polgárok előtt, mert ez az ő városházájuk és nem a politikusoké".

Emellett elkezdik előkészíteni az első alakuló ülést.

Hozzászólások