"Ez csak sérelemgyűjtemény" - Csepelen sem lesz új polgármester-választás

Utolsó frissítés:

Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fővárosi Választási Bizottság sorra söpri le a választási eredményt megkérdőjelező beadványokat, a szocialistáké sem volt megalapozott.

Új választás kiírását, vagy legalább a szavazatok újraszámlálását szerette volna elérni az MSZP Csepelen, ahol több mint 2 ezer szavazattal nyert újra a fideszes Borbély Lénárd.

Ellenzéki pártok képviselői csütörtökön óvták meg az eredményt, arra hivatkozva, hogy több szabálytalanság történt, és nagyon sok volt az érvénytelen szavazat is. A Fővárosi Választási Bizottságnál arra hivatkoztak, hogy az egyik szavazatszámláló bizottsági tag az elhunyt édesanyjának nevét fedezte fel a névjegyzékben, többen kifogásolták és kizárásként értékelték, hogy a bizottsági elnök mozgóurnázni akarta őket küldeni, illetve az egyik újságíró - aki hivatalos pártdelegált helyett ült az egyik bizottságban - azt kifogásolta, hogy nem lehetett jelen a szavazatszámláláskor.

A kifogások között előkerült az is, hogy az egyik idősek otthonában az ellenzék gyanúja szerint 15 lakót befolyásolhattak. Okirathamisítás gyanúja is felmerült abban az esetben, mikor kéretlenül érkezett mozgóurna egy címre.

A választási bizottság nem vitázott túl hosszan: azt mérlegelték, az adott kifogások befolyásolták-e a választás eredményét. Röviden: nem, ezért még a szavazatok újraszámolása sem indokolt.

Az okirathamisítás gyanúját a rendőrségnek, és nem a bizottságnak kell kivizsgálnia. "Ez egy sérelemlista" - kommentálta az MSZP-s beadványt Magyar György ügyvéd, az ellenzéki pártok delegáltja, aki "kénytelen volt" elutasítani azt, a bizottság többi tagjával együtt. A Bizottság elutasított az egyéni választókerületi eredményekre beadott fellebbezzéseket is.

Németh Szilárd Fidesz alelnök nagyon kibukott az óvás miatt múlt pénteken, orvoshoz küldte a bejelentő Bangóné Borbély Ildikót. A Fővárosi Választási Bizottság helyben hagyta Baranyi Krisztina polgármesterségét is.

Hozzászólások