Éppen 30 éve született meg a „közepesen erős köztársaság”

Éppen 30 éve született meg a „közepesen erős köztársaság”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tóth Richárd

Harminc éve ezen a napon kiáltotta ki Szűrös Mátyás a Magyar Köztársaságot. A rendszerváltás fontos mérföldköve ez. Kinyitottuk a HVG ezt feldolgozó, harminc évvel ezelőtti számát.

1989. október 23. – A nagy fordulat.

Ezzel a címmel és egy feje tetejére állított Magyarország képével jelent meg harminc éve a köztársaság kikiáltását követő első HVG október 28-án. A hetilap akkori Fókusz anyagának címe pedig az volt: „Közepesen erős köztársaság – parlamenti vita a sarkalatos törvényekről.”

©

Babus Endre írása – aki nem sokkal korábban az ország első interjúját csinálta Orbán Viktorral, meg is figyelték utána – ugyanis az akkori parlamenti ülésről és az ott elfogadott, a köztársasági berendezkedést lehetővé tevő törvényekről szólt.

Fogcsikorgató volt a hangulat lapunk akkori beszámolója szerint a Parlament üléstermében, sőt ahogy fogalmaztunk:

drámai hangulatú kényszerszünet előzte meg a Magyar Köztársaság alkotmányának elfogadását a múlt héten az Országházban.

A Nemzeti Kerekasztal rendszerváltó sarkalatos törvényeit a kormány előterjesztése alapján október 17-e és 20-a között (keddtől péntekig) fogadta el a Ház, ezek a következők voltak:

Ezeket a hosszas vita után végül nagy többséggel fogadta el a Ház, ezek után került sor október 23-án (hétfőn) a köztársaság kikiáltására.

©

Óriási kérdés volt akkoriban a köztársasági elnök megválasztásának kérdése, ugyanis sokáig kérdés volt, hogy ki (a régi vagy az új parlament, esetleg közvetlen választással az állampolgárok) és mikor (az első szabad választások előtt vagy után) válasszon államfőt. Harminc éve ezt írtuk erről:

Ma már fölöttébb kétséges, vajon sor kerül-e a közvetlen „népszavazásos” elnökválasztásra. Vagy a leendő új parlament jelöli majd ki a köztársaság első emberét.

Ez a közjogi kérdés végül az úgynevezett négyigenes népszavazásba torkollot, itt döntöttek arról, hogy csak a választások után, és közvetett módon választanak államfőt.

Akkori számunkból kiderült még, hogy:

1991 júliusában közöltünk HVG-portrét a köztársaságot kikiáltó Szűrös Mátyással, aki akkor az Országgyűlés alelnöke volt. A ’89-es eseményekről is kérdeztük az egykori ideiglenes köztársasági elnököt:

HVG: Önnek amolyan „nagy túlélőként” megadatott, hogy kikiálthassa a köztársaságot. Ön adta meg a kegyelemdöfést annak a rendszernek, amelyet évtizedekig szolgált…

Szűrös Mátyás: Igazi élmény volt átélni a történelmi pillanatot. Mi, reformpolitikusok már régen rájöttünk, hogy a régi rendszer megbukott, hogy még csak meg sem reformálható, hogy nincs más út, át kell vetni magunkat a nép döntéseinek.

Történelmi elégtétel

Harminc évvel ezelőtt a Kossuth rádió Déli krónika című műsora élőben jelentkezett a Kossuth térről. Az alábbiakban felidézünk néhány emblematikus mondatot a tudósításból (a műsor részletes leiratát itt találják).

  • Sokan érzik úgy, hogy történelmi elégtételnek is fölfogható, de mindenképpen jelképes, hogy éppen október 23-án születik meg az a Magyar Köztársaság, amely a harmadik évezred küszöbén határkő Magyarország számára a jogállamiság felé vezető úton az európai értékek tudatos megőrzéséért és továbbfejlesztéséért folytatott küzdelemben.
  • Az ünnepség, amelynek közvetítését hallják, pontosan fél 12-kor őrségváltással kezdődött. A téren létszámát tekintve most már felbecsülhetetlen a tömeg, tíz és tízezrek, zászlókkal, föliratokkal. Éltetik a köztársaságot, de magasba emelkedik egy-egy csoportból időnként egy-egy 1956-ra emlékeztető újság vagy éppen fölirat.
  • Ahogy az órámra nézek, a déli harangszóig még három és fél perc van. Azt hiszem, már előtte megjelenik majd az országgyűlés erkélyén Szűrös Mátyás, az országgyűlés elnöke.
  • És azt hiszem, mielőtt folytatnánk az egész módosított alkotmány, a szinte teljesen új szövegű alkotmány - immár köztársasági alkotmány fölolvasását, adjuk át magunkat az időnek, hiszen egy perc múlva 12 óra és a program szerint most nemsokára megjelenik a Parlament erkélyén Szűrös Mátyás, majd együtt fogjuk meghallgatni a déli harangszót és utána veszi kezdetét az ünnepélyes aktus, a Magyar Köztársaság kikiáltása.

Majd Szűrös Mátyás ezeket a szavakat mondta a parlamenti erkélyről:

Honfitársaim, magyarok a nagyvilágban, külföldi barátaink! Az Országházból szólok hazánk lakosaihoz, mindazokhoz, akik szívükön viselik Magyarország sorsát. Azokhoz fordulok, akik határainkon túl megértéssel és rokonszenvvel követik emelkedő utunkat, támogatják népünket a gyökeres változtatásokat eredményező erőfeszítéseiben. A köztársaság ideiglenes elnökeként e helyről köszöntöm országunk polgárait, külföldi barátainkat. Ünnepélyesen bejelentem, hogy az Országgyűlés által módosított alkotmány kihirdetésével a mai naptól, 1989. október 23-ától országunk államformája és neve Magyar Köztársaság.

 

A rádió munkatársai – mielőtt Szűrös folytathatta volna – így kommentálták az ideiglenes köztársasági elnök szavait:

„A hatalmas tapsviharban szinte alig hallottuk a fanfárok szavát, a harsonákét, amelyek köszöntötték a Magyar Köztársaságot. Legalább mi itt a mikrofon mellett a nagy tömegben. Szűrös Mátyás, a Magyar Köztársaság ideiglenes elnöke még nem fejezte be.”

Hozzászólások