Szekszárd: az Alkotmánybíróság szabad utat adott a vasárnapi újraszavazásnak

Szekszárd: az Alkotmánybíróság szabad utat adott a vasárnapi újraszavazásnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Domány András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szocialisták két panaszában nincs valódi alkotmányossági kérdés, ezért az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül visszautasította ezeket. Így november 10-én meg kell ismételni két képviselőválasztást, és előfordulhat, hogy a Fidesz visszaszerzi többségét.

A város 2. és 8. képviselői választókerületéről van szó, ahol egy képviselőjelölt több szavazókörben (és egy helyen egy másik is) megjelent, hogy állítása szerint ennivalót vigyen az ott dolgozóknak. Emiatt a Fidesz megtámadta az eredményt. Mivel mind a helyi és a területi választási bizottság, mind a Pécsi Ítélőtábla egyetértett azzal, hogy az illetéktelen személy megjelenése súlyos szabálytalanság volt, elrendelték a két képviselőválasztás megismétlését november 10-én.

Ez ellen fordult az érintett alkotmányjogi panasszal az Ab-hoz. Azzal érvelt, hogy máskor is szokás volt ételt vinni a munkatársaknak. Ő tényleg pártjelvényes, de pullóverrel eltakart pólóban ment be a szavazóhelyiségbe, és az elmarasztaló határozatok állításával ellentétben nem befolyásolt senkit, csak az ennivalót adta át. Túlzásnak tartja, hogy emiatt újra kell szavazni. Ha mentőt kell hívni valakihez, az is érvényteleníti a szavazást, hiszen a mentős is illetéktelen? – kérdezi. Ugyanakkor furcsállja, hogy csak a képviselőjelöltekről ismétlik meg a voksolást a két körzetben, a polgármesterről nem.

Az Ab Juhász Imre vezette tanácsa sokadszor magyarázza el a visszautasító végzésben, hogy a testület kizárólag az alaptörvény-sértésekkel foglalkozik. Nem fellebbezési fórum. Az, hogy valaki nem ért egyet egy bírósági döntéssel, nem elegendő érv. A képviselőjelölt panasza azonban nem tartalmaz valós alkotmányossági problémát, ezért érdemi vizsgálatra alkalmatlan.

Szekszárdon a fideszes Ács Rezső polgármester nyert ugyan, de a 10 egyéni kerületből hatban, köztük a vitatott kettőben az Éljen Szekszárd Egyesület jelöltje győzött. Így e pillanatban a két fideszes és két egyesületi listás taggal, valamint a polgármesterrel együtt 8:7 arányú ellenzéki többség mutatkozik. Ha a két választókerületben vagy akár csak az egyikben fordul a kocka, akkor a polgármesternek lesz támogató többsége. Ez múlik a vasárnapi új szavazáson.

Hozzászólások