Vizsgálatot indított az ombudsman a rendezetlen iskolaérettségi vizsgálatok miatt

Vizsgálatot indított az ombudsman a rendezetlen iskolaérettségi vizsgálatok miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még mindig nem tudni, hogy kinél kellene kérvényezni, hogy a gyereknek ne kelljen szeptemberben iskolába mennie, pedig január 15-e a határidő.

Korábban többször írtunk arról, hogy a júliusban elfogadott új köznevelési törvény átírta a rugalmas iskolakezdés szabályait, ebben többek között az szerepel, hogy annak a gyereknek, aki az adott év augusztus 31-ig betölti hatodik életévét, szeptemberben kötelező iskolába mennie.

Az új szabályok szerint csak annak a gyereknek nem kötelező megkezdenie az iskolát szeptemberben, akinek engedélye van erre, az iskolaérettségről viszont már nem a gyermeket ismerő óvodapedagógusok, hanem egy kormány által kijelölendő szerv dönt majd. A papírokat január 15-ig kell benyújtani, de a határidő szülői szervezetek szerint túl korai, főleg úgy, hogy eddig az sem volt világos, hogy pontosan ki és milyen szabályok alapján folytatja majd le a központi iskolaérettségi vizsgálatokat, kitől kell kérvényezni, hogy a gyereknek ne kelljen iskolába mennie.

Magyar Emma pszichológus és Fehér Tibor pszichológus, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) aktivistája ezért kérdéssel fordult az Emmihez, ahonnan épp szerdán kaptak választ Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkártól. Az államtitkár azt közölte velük, hogy az iskolaérettségi vizsgálatokra irányuló kérelmeket az Oktatási Hivatal fogja elbírálni, majd a megfelelteket a Pedagógiai Szakszolgálatoknak továbbítják az iskolába lépéshez szükséges fejlettség felmérésére, ahol "a jelenlegi szakmai protokollok alapján" fogják lefolytatni a vizsgálatot. Maruzsa ugyanakkor azt is közölte, hogy a végrehajtási rendeletre még mindig egy teljes hónapot várni kell, míg megjelenik a Magyar Közlönyben.

Szél Bernadett független parlamenti képviselő ezért a rendezetlen helyzet miatt még októberben kérdéssel fordult Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához, hogy ez nem ütközik-e alapvető jogokba, Kozma pedig szerdai válaszában azt írta:

átfogó vizsgálatot indított az ügyben.

Mint írta, Szél kérdése mellett 20 egyéni panaszbeadvány is érkezett hozzá az iskolaérettségi vizsgálatokkal kapcsolatban, a panaszos szülők szerint pedig azzal érveltek, hogy az iskolaérettség nem egy dátumhoz kapcsolódik, ráadásul ha 2020 szeptemberében a 6 évesek a tavaly halasztást kapott 7 évesekkel egyszerre kezdik meg tanulmányaikat, akkor zsúfoltság is kialakulhat az iskolákban.

Kozma Ákos azt írta, a vizsgálat részeként megkereste az Emmi oktatási államtitkárságát is, hogy mikorra várható az iskolérettségről döntő szerv kijelölése, hány gyereket érint a dolog, felmérték-e, hogy ez mivel jár, és hogy mit kívánnak tenni az esetleges zsúfoltság ellen.

Cikkünk első verziójában azt írtuk, hogy a PDSZ fordult kérésével az Emmihez, de Magyar Emma és Fehér Miklós pszichológusok jelezték, hogy kezdeményezésüket magánemberként és nem PDSZ-képviselőként indították. A PDSZ ugyanakkor egy eseti bizottság létrehozásával is támogatja az ügyet, amely kifejezetten az iskolaérettségi vizsgálatra irányul.

Hozzászólások