Megvan a jogerős ítélet a népligeti erőszak ügyében

Megvan a jogerős ítélet a népligeti erőszak ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megváltoztatta az elsőfokú ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék.

Ítéletet hirdettek annak a külföldi nőnek az ügyében, akivel szemben 2015 nyarán szexuális erőszakot követtek el a Népligetben. A négy vádlott férfit első fokon többek által elkövetett szexuális erőszak bűntettének kísérlete miatt ítélték el. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék azonban átminősítette a cselekményt szexuális erőszak bűntettére, amelyet a másodrendű vádlott tettesként, társai pedig bűnsegédként követtek el.

A friss ítélet szerint a vádlottak 2015 nyarán Budapesten az esti órákban egy erősen ittas külföldi állampolgárságú nőt vettek fel az autójukba, majd megbeszélték, hogy mindannyian közösülnek vele. A nő a kocsiban is ivott, majd akaratnyilvánításra és védekezésre képtelen állapotba került.

A férfiak a X. kerületi Népliget melletti erdős területre vitték, ahol a másodrendű vádlott közösült vele az autóban. Az első- és a negyedrendű vádlottak nem követtek el további szexuális cselekményt, az pedig nem volt megállapítható, hogy a harmadrendű vádlott megpróbált-e közösülni a nővel.

Az eljárás során kétséget kizáróan bizonyítást nyert, hogy a sértett a cselekmény idején akaratnyilvánításra képtelen állapotban volt, a szexuális bűncselekmény megtörténtét a vádlottak vallomásai, a szakértői vélemények és az egyéb okirati bizonyítékok támasztották alá.

Az azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többek által elkövetett és súlyosabban büntetendő szexuális erőszak bűntettének kísérlete nem volt megállapítható, mivel a sértettel csak a másodrendű vádlott közösült. Így a másodfokú bíróság a vádlottak cselekményét szexuális erőszak bűntettének minősítette, amelyet a másodrendű vádlott tettesként, a többi vádlott bűnsegédként valósított meg azzal, hogy a sértettet útközben itatták és a tett helyszínére vitték a szexuális cselekmény elkövetése érdekében.

A Fővárosi Törvényszék a másodrendű vádlott szabadságvesztésének tartamát 5 évre, a harmadrendű vádlott szabadságvesztését 3 évre súlyosította. A negyedrendű vádlott 3 év szabadságvesztésének tartamát nem érintve a közügyektől eltiltását 4 évről 3 évre enyhítette, míg a fiatalkorú elsőrendű vádlott 2 év fiatalkorúak börtöne végrehajtási fokozatú szabadságvesztését 5 év próbaidőre felfüggesztette és megállapította, hogy a próbaidő tartama alatt pártfogófelügyelet alatt áll.

Az ítélet jogerős.

(Képünk illusztráció.)