Elítélték Szécsény fideszes polgármesterét, mert lekapcsolta a város internetszervereit

Elítélték Szécsény fideszes polgármesterét, mert lekapcsolta a város internetszervereit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kilenc órára megbénult többek között a rendőrkapitányság és a kormányhivatal informatikai rendszere is.

Egymillió forint pénzbüntetésre ítélte jogerősen a Balassagyarmati Törvényszék Stayer Lászlót, mert 2015 nyarán lekapcsolta a város internetszervereit, írja a 24.hu. A másodfokon eljáró bíróság 250 ezer forinttal enyhített Szécsény fideszes polgármesterének első fokon kiszabott büntetésén.

A vádirati szerint Stayer 2015 július 6-án magához vette az önkormányzati épület alagsori helyiségében lévő szerverszoba kulcsát, majd az ott elhelyezett, működő szerver áramellátását ellátó kismegszakítókat szándékosan lekapcsolta. Ezzel megszakította a Szécsény Város Önkormányzata tulajdonában lévő szélessávú internet-hálózat működését.

Emiatt kilenc óra hosszára megszűnt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat távközlési adatforgalma Szécsényben, megbénult a Szécsényi Rendőrkapitányság informatikai rendszere, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Szécsényi Járási Hivatalának a működése.

A Szécsényi Katasztrófavédelmi Örs és az Országos Mentőszolgálat csak rádión kapta meg a riasztásokat, valamint leállt a Szécsényi Közös önkormányzati Hivatal informatikai rendszere, továbbá az e-MultiCoop Szövetkezet internetes adatforgalma is, mely jelentős zavart okozott a közintézmények, közhivatalok működésében.

Stayer következetesen tagadta a bűnösségét az elsőfokú eljárásban, fellebezett, de ezt követően írásban a bűncselekmény elkövetését beismerő vallomást tett.

A törvényszék úgy ítélte meg, hogy a bűncselekmény súlyához igazodóan helyesen 250 napban került meghatározásra a pénzbüntetés napi tételeinek száma, de mivel a polgármester kiskorú gyermekei eltartásáról gondoskodik, ezért az egy napi tétel összegét 4.000,- forintra csökkentette.

Amennyiben Stayer a pénzbüntetést nem fizeti meg, a pénzbüntetést a napi tételek számának megfelelő tartamú szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

"A Bíróság ítéletével továbbra sem értek egyet, annak ellenére, hogy a másodfok lecsökkentette a pénzbírság mértékét, de az intézkedést elfogadom annak érdekében, hogy 100 százalékosan Szécsény ügyeire tudjam fordítani energiáimat. A városa iránt felelősséget érző ember személyes sérelmeit a háttérbe szorítja, bármilyen fájdalmasnak és igazságtalannak is érzi azt. Ha pedig anyagilag ennyit tehettem Szécsényért, akkor örömmel tettem. Köszönöm a megértést, hajrá Szécsény!" – reagált Szécsény polgármestere a város honlapjára feltett közleményében.

Hozzászólások