Újra támad a szél, a Balaton is megbillenhet

Újra támad a szél, a Balaton is megbillenhet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jövő hét elejére jósolják az újabb szeles időszakot a meteorológusok.

A jövő hét elejére ismét rendkívül, még a téli időszakhoz képest is szokatlanul erős nyugatias áramlás alakulhat ki Európa felett. Emiatt a kontinens jókora részén, Magyarországon is viharos széllökésekre kell számítani, amelyek akár orkán erejűek is lehetnek – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

Nálunk, részben az Alpok áramlásmódosító hatása miatt, a délnyugati szél érheti el a viharos, számítások szerint óránként 70-100 kilométeres sebességet. Az ebből az irányból fújó, ritkán ekkora erősségű szél a nyilvánvaló kellemetlenségek mellett egy érdekes jelenséget is tud okozni: kibillentheti a Balaton vízszintjét.

A 80 kilométer hosszú, sekély tó medre ideális ahhoz, hogy a tó hosszanti keresztmetszetével párhuzamosan fújó délnyugati vagy északkeleti irányú szél „áttolja” a víztömeget a tó egyik végéből a másikba.

Az eset nem lenne egyedi, az előre jelzett szélsebesség akár fél méteres vízszintemelkedéssel is járhatna a tó északkeleti részén – és hasonló csökkenéssel a délnyugatin.

Az eddig megfigyelt legnagyobb ilyen mozgás 1962. május 14-én volt tapasztalható, akkor 9 óra alatt 45 centiméterrel csökkent Keszthelynél a vízszint, Alsóörsnél pedig 51 centimétert emelkedett.

Hozzászólások