szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervezet szerint az új alaptanterv semmibe veszi a gyerekek egészséges fejlődéséhez való jogát.

Alapjogi szempontból átvizsgálta az új alaptantervet a Társaság a Szabadságjogokért. A szervezet szerint az új NAT alaptörvény-ellenes, ezért szerintük, aki nem tartja be, az nem jogsértést követ el, hanem megvédi a gyerekeket a jogsérelemtől.

A TASZ végigvette, hogy milyen jogi érvei lehetnek azoknak a tanároknak és szakmai műhelyeknek, akik számára nem elfogadhatók az új NAT előírásai, így a későbbiekben meg lehet védeni a NAT-tal szembe helyezkedő pedagógusokat és intézményeket az esetleges retorzióktól.

A jogvédő szervezet álláspontja szerint azzal, hogy az állam tankötelezettséget ír elő, egyszerre korlátozza és biztosítja a gyerekek jogait. Korlátozza, mert például minden nap be kell menniük egy intézménybe, akkor is, ha nincs kedvük. Ugyanakkor biztosítja is, mert hozzásegít, hogy a világot értő, önállóan cselekedni, gondolkodni képes felnőttekké váljanak. A TASZ szerint a tankötelezettség a szülők jogait is korlátozza, hiszen meghatározza a nevelés módját és bizonyos mértékig a tartalmát is.

Nem mindegy azonban a szervezet szerint, hogy a tanulók és szüleik jogait milyen mértékben korlátozza az állam. A TASZ-nál úgy látják, a NAT

olyan mértékben avatkozik bele a gyerekek oktatáshoz való jogába, annyira semmibe veszi a gyerekek egészséges fejlődéséhez való jogát, hogy ez már nem összeegyeztethető az Alaptörvénnyel."

Az új NAT-nak a tankötelezettség céljait kellene szolgálnia, ám a jogvédők szerint nem hagy kellő választási lehetőséget a tanároknak és az iskoláknak, emellett pedig olyannyira részletes, hogy esélyt sem ad a tanulók egy részének a benne előírt ismeretanyag elsajátítására. Ezáltal a gyerekek megfelelő védelemhez és gondoskodáshoz való joga nemhogy nem biztosított, hanem azt az új NAT egyenesen megsérti – fogalmaztak a jogvédők.

A TASZ szerint az államnak biztosítania kell, hogy a gyerekek szabadon kibontakoztathassák a személyiségüket, a társadalom politikai közösségében önállóan részt vehessenek, a NAT-nak csökkentenie, nem pedig növelnie kellene a társadalmi hátrányokat.

A gyerek megfelelő védelemhez és gondoskodáshoz való joga tehát kizárólag akkor képes érvényesülni, ha az állam úgy korlátoz alapjogokat, hogy egyúttal szem előtt tartja az egyéni különbségeket, és megfelelő mozgásteret nyújt a keret-, illetve helyi tantervek egyéni különbségekhez való igazítására.

Mivel az új NAT erre nem képes, ezért alapjogsértő

– olvasható a TASZ közleményében.

Az alaptantervet már számos bírálat érte, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya például azt írta: gátolja az irodalomtanítás szakmai megújulását és az irodalmi kultúra fenntartását, a legjobb az lenne, ha visszavonnák az egészet. Az Oktatói Hálózat szerint a legkevésbé sem segíti elő, hogy a fiatalok elsajátítsák a sikeres életvitelhez és munkavállaláshoz szükséges kompetenciákat az iskolában. Legutóbb Orbán Viktor és Simicska Lajos egykori gimnáziumának 55 tanára írt alá egy nyílt levelet arról, hogy elutasítják a NAT idén szeptemberi bevezetését. Takaró Mihály, a NAT egyik kidolgozója szerint nem elfogult az alaptanterv.

Már dal is született az új NAT-ról, amiről Orbán Viktor miniszterelnök épp kedden mondta el, hogy miért is lett ilyen. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!