Motoros mentőket küldenek a koronavírus-gyanús betegekhez

Motoros mentőket küldenek a koronavírus-gyanús betegekhez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mentőszolgálat is megtudta, mi a teendője a koronavírus-gyanús pácienssel. Az esetszám megugrásával nyilvánvalóan kevés lesz a jelenlegi, megyénként egy speciálisan felszerelt "koronás" mentő, így a teszteléshez a hvg.hu információi szerint mentőrobogókat és -motorokat is bevetnek majd.

Szombaton – vagyis négy nappal az eljárásrend életbe lépése után – kapták meg az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kirendeltségei és dolgozói azt a hivatalos tájékoztatást, amelyben a múlt hét keddtől érvényes koronavírus-kezelési protokoll rájuk vonatkozó részleteit ismerteti a Nemzeti Népegészségügyi Központ – tudta meg mentős forrásból a hvg.hu.

A tájékoztatóhoz egy oktatóvideót is kaptak a szakszerű mintavétel végrehajtásáról, így hétfőre feltehetően minden mentős tudja, hogy milyen esetben mit, hogyan kell tenni.

Csütörtökön és pénteken ez azonban még nem volt így: amint azt háziorvosok panaszai alapján megírtuk: az eljárásrend bevezetése utáni 48 órában legalább félszáz fertőzés-gyanús beteg „reklamált” náluk, hogy hiába volt érvényben keddtől az az utasítás, hogy a telefonos "állapotfelmérés" alapján fertőzés-gyanúsnak ítélt, izolálandó betegekhez a mentőknek kell kimenniük mintát venni, majd azt beszállítani a laborba, az OMSZ-t erre nemhogy felkészíteni, de értesíteni is „elfelejtették”, így  több „gyanús” páciens is hiába várta a speciális egységet, és hogy kiderüljön végre, hogy fertőzött-e, vagy sem.

A malőrt a csütörtöki vírusinfón maga az országos tiszti főorvos sem cáfolta. Sőt, miközben Müller Cecília a hvg.hu kérdésére magyarázni kezdte, hogy „az átállás nem megy egyik napról a másikra”, akaratlanul azt is elárulta, hogy a mintavételhez szükséges eszközök sem álltak akkor még maradéktalanul rendelkezésre.

Ez nem egy akut beavatkozás, senki ne várja, hogy azonnal megy hozzá a mentő

– nyomatékosította a tiszti főorvos, megjegyezve, hogy a feladatot az addig a fertőzésgyanús betegek szállítására elkülönített, speciális védőeszközökkel ellátott mentőegységek végzik, amelyekből megyénként egy (a fővárosban információink szerint öt) áll rendelkezésre.

A mentőszolgálat munkatársaitól származó, hivatalosan meg nem erősített információink szerint a speciális „koronás” egységek helyett vagy mellett a közeljövőben mentőrobogókat, illetve -motorokat is a mintavétel szolgálatába állítanának, és a többfős személyzettel ellátott esetkocsik helyett mentőmotoros menne ki a fertőzésgyanús pácienshez és vinné el a levett mintát a laborba.

©

Az OMSZ Mentőmotoros Szolgálatának információink szerint összesen hét bevetésre alkalmas járműve van, amely műszaki felkészítése múlt héten meg is kezdődött. A hétfői havazás ugyanakkor keresztbe tett az indulásnak, így pillanatnyilag senki nem tudta biztosra megmondani, mikortól és milyen formában indulhatnak a kétkerekű mintavevő egységek. (Ezzel kapcsolatos kérdéseinket az Országos Mentőszolgálatnak is elküldtük, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.)

A mentőmotorosok „hardvereit” – vagyis magukat a motorokat – biztosító Magyar Mentőmotoros Alapítvány Facebook-oldalának legfrissebb bejegyzése szintén sejteti, hogy készülnek az új feladatra:

Az Országos Mentőszolgálattal folyamatosan egyeztetünk, keressük a motorok speciális bevethetőségének azt a módját, ami a leghatékonyabban szolgálja a védekezést

– írják.

Bár korábban információink szerint az is napirenden volt, hogy egy gyorstanfolyam elvégzése után az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) felajánláskezelő rendszerén keresztül jelentkezett, egészségügyi végzettséggel és motoros-jogosítvánnyal bíró önkéntesek is bekapcsolódhatnak majd a tesztelésbe, mentős forrásból úgy tudjuk, hogy az alulról szerveződő kezdeményezés ötletét végül elvetették.

A mintavevő egységektől függetlenül a koronavírusos esetek megugrásával nyilvánvalóan egyre több speciálisan felszerelt mentőautóra lesz szükség, az OMSZ-től ezért megkérdeztük azt is, hogy növelték vagy tervezik-e növelni a speciális "koronás" mentőkocsik számát, és ha igen, mennyivel. Amint válasz érkezik, frissítjük a cikket.

frissítés: Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője hétfő délutáni válaszban annyit írt: "A mentők folyamatosan végzik a járvány kapcsán szükséges mintavétel, mintaszállítás tevékenységét országszerte. A kapacitás az igényekhez igazodik, és szükség esetén gyorsan bővíthető."

Hozzászólások