szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Indexet tulajdonló alapítvány jó kapcsolatban van Vaszily Miklóssal, a TV2 igazgatóságának elnökével.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Tovább bonyolódik az Index körüli helyzet.

A legfrissebb hírek szerint:

Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány vezetője pedig interjút adott a Klubrádiónak. Bolgár György műsorában azt mondta, ugyanezt kapta három évvel ezelőtt a jobboldali médiától, „sőt, szinte kisebb dózisban, mint most a másik oldaltól”, tudja, milyen célpontnak lenni.

Bodolai hangsúlyozta, elég komoly munkajogi, cégvezetési vitája volt Dull Szabolccsal, ezt a vitát nem sikerült optimálisan rendezni, mert folyamatosan ultimátumokat kapott, nem látott kompromisszumra törekvést. Szerinte bármelyik médiacég vezetője így döntött volna ebben a helyzetben. Úgy fogalmazott:

Dull felmentésével mindenképpen „okos döntést hoztam”.

Viszont visszaemlékezve úgy látja, ha az ominózus szerkesztőségi megbeszélés után, ha adott volna két órát, hogy álljanak elő egy új főszerkesztővel, akkor talán le lehetett volna csillapítani a kedélyeket, esetleg ebben hozott hibás döntést. De – hozzátette – ezen az ülésen méltatlan támadásokat kapott olyan emberektől, akikért sokat tett. Szerinte sokan nem akarták, hogy így alakuljon, de volt egy „nagyon kemény mag”, amelynek ez volt az érdeke, hogy „erre sodródjon az Index”.

Bolgár a műsorban szóba hozta Vaszily Miklóst, a rádiós műsorvezető a kormány ítéletvégrehajtójaként említve őt. Bodolai azt mondta, Vaszilyval nagyon régi a munkakapcsolata, személyesen is sokat segített neki, és amikor bekerült az Indamediába, leült vele és elmondta neki, hogy nagyon óvatosnak kell lenni, még csak közvetve sem sugározhatnak olyan üzenetet az Index felé, amely nyomásnak érzékelhető.

A beszélgetés végén az Index jövője volt a téma, Bodolai hisz abban, hogy ellenszélben is fel tudják építeni az Indexet – de lehet, hogy pontosan nem lesz olyan, mint ezelőtt, mert „ezt a szellemiséget nem lehet száz százalékban követni”.

Az alapítványi vezető arról is beszélt, hogy szerinte serencsétlenül sült el az a blogbejegyzés, amelyben nagyon kemény állításokat fogalmazott meg a kirúgott főszerkesztőről. Mint mondta, nem gondolta komolyan, hogy „rendőröknek szíjon kellene elvezetniük”, ezért elnézést kér, de nagyon feszült állapotban volt, „két napos sortűzben”.

Bodolai a HVG Teraszon is vendég volt. Egy rövid ajánlót mutatunk:

 

A teljes beszélgetést itt tudja megnézni:

 

"Akkor az ATV-nél miért nem állnak fel?" - Bodolai László a HVG Teraszon

Ha igaz, hogy az Index-sztoriban Dull és Bodolai is áldozat, akkor vajon ki az elkövető? - teszi fel a kérdést ez utóbbi szereplőnek, az Index.hu Zrt. Dull Szabolcsot kirúgó elnökének M. Kiss Csaba. A válasz - noha logikus elemekből épül fel - több ponton is elképesztő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feladta magát a velencei rablás utolsó gyanúsítottja is

Feladta magát a velencei rablás utolsó gyanúsítottja is

Íme Kína hatalmas elektromos divatterepjárója

Íme Kína hatalmas elektromos divatterepjárója

Sorra kerülnek elő a videók a robbanástól halálra rémülő bejrútiakról

Sorra kerülnek elő a videók a robbanástól halálra rémülő bejrútiakról