Egy-két héten belül elindulhat a Telex, a távozó indexesek új lapja

Egy-két héten belül elindulhat a Telex, a távozó indexesek új lapja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyűlnek az adományok, ám ez a pénz csak az induláshoz lesz elég Munk Veronika, a távozó indexesek új lapjának alapítója és leendő főszerkesztője szerint.

Pénteken indult a távozó indexesek adománygyűjtő kampánya, az abból a befolyó összeg biztosítja majd Telex című új lapjuk anyagi hátterét az induláshoz. Közösségi oldalukon kedden délelőtt azt közölték, hogy már 25 ezren támogatták őket.

Munk Veronika, az Index korábbi főszerkesztő-helyettese már hétfőn este azt mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy az első napok adatai alapján a kampányuk igen sikeres, olyannyira, hogy

a Telex egy-két héten belül elindulhat.

Most azon dolgoznak, hogy létrejöjjön a szerkesztőségi rendszer, amely lehetővé teszi cikkek publikálását.

Az új lapnál a nem ugyanabban a szerkesztőségi struktúrában dolgoznak majd Munk elmondása szerint, mint korábban az Indexben: nem ugyanazok lesznek a főszerkesztő-helyettesek, rovatvezetők, mint az előző munkahelyükön. Ennek részben az az oka, hogy kevesebben lesznek, részben pedig az, hogy több, korábban vezető pozícióban dolgozó kollégáját még versenytilalom köti, ezért egyelőre nem csatlakozhatnak a formálódó médiumhoz.

„A célunk az, hogy akkora szerkesztőséggel induljunk, ami lehetővé teszi, hogy minden fontos és jelentős hírről beszámolhassunk hajnalban is, éjszaka is, karácsonykor is és újév kora reggel is” – magyarázta Munk.

A lap kiadójának döntéshozatali szisztémájában a meghatározó szerepet a szerkesztők és újságírók viszik majd.

Az a tervünk, hogy nálunk legyen a döntéshozatali többség. És ha lesz is, mondjuk, befektető, kisebbségi tulajdonos, akkor igyekezni fogunk kizárólag olyan személyt vagy céget társunkká fogadni, akik elfogadják az alapelveinket, az értékeinket, és garantálják, írásban lefektetik, hogy ezekbe a fontos dolgokba, amelyek számunkra az újságírói függetlenséget jelentik, nem szólnak bele.”

Munk szerint pusztán a reklámokból és az olvasói támogatásokból nem tud majd megélni a Telex, ezért „idővel előfizetéses lapnak kell lennie”. Az indulás után azonnal el fogják kezdeni kidolgozni az előfizetői modellt.

Hozzászólások