szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Színház színésze nemrég a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdonjogát átvevő alapítvány kuratóriumába került be.

Közgyűlést tartott hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Vigadóban, ahol újraválasztották Vashegyi György elnököt, Jankovics Marcell pedig a szervezet tiszteletbeli elnöke lett. Az egyik alelnöki posztot mostantól Marosi Miklós tölti be, a másik alelnöki posztra jelöltek közül viszont senki sem kapott elegendő szavazatot.

Az elnökségbe is új tagokat választottak, bekerült a testületbe Farkas Ádám szobrász, Haris László fotóművész, valamint Rátóti Zoltán színművész.

Rátóti nemrég egy másik posztot is elfoglalt: kuratóriumi tag lett a Színház- és Filmművészetért Alapítványban, amely átvette a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartását. A testületet – amelybe az egyetem vezetése által javasoltak közül senkit sem választott be Palkovics László, az illetékes miniszter – Vidnyánszky Attila vezeti.

Augusztus elején – az SZFE teljes vezetőségének és szenátusának lemondása és a hallgatók egyetemfoglalása előtt – Rátóti a Mandinernek arról beszélt, hogy „lassan meg lehetne látni azt, hogy nem rosszindulattal vagyunk, ez a kuratórium nem egy fenyegető testület, és a modellváltás nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé.” A Pesti Hírlapnak pedig azt mondta: „Nem tervezünk tisztogatást, minden egyéb híresztelés ellenére. Ha rajtunk múlik, a jelenleg ott tanító tanárok közül senki sem lesz földönfutó...”

Később Alföldi Róbert írt nyílt levelet Rátótinak, amelyben arra kérte, hogy a kárpátaljai születésű Vidnyánszky Attilával szemben képviselje jobban a magyar színházkultúrát, azt, amiben felnőtt. Úgy fogalmazott: „mélyen hiszem, hogy nem érted, hogy mibe kerültél, és nem tudod, hogy mit képviselsz, nem tudod, hogy milyen sok múlik, múlna rajtad.”

Rátóti válaszában azt írta: „szeretném leszögezni, hogy pontosan tudom, hogy »miben vagyok benne« –, hogy mit vállaltam. A kuratóriumi tagsággal vállaltam, hogy a SZFE – te is jól tudod – egyoldalú képzésében a nemzeti, keresztény értékrend is helyet kapjon. Azt is hidd el nekem, hogy a kuratórium egyetlen tagját sem vezérli sértettség vagy bosszúvágy.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Krisztus szavaival pirítottak Vidnyászkyra keresztény értelmiségiek

Közel tucatnyi neves vallás- és filozófiatörténész, klasszika filológus állt ki Karsai György, a Színház és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője mellett, akit hazafiatlansággal vádolt az egyetem tulajdonosi jogait gyakorló alapítvány kuratóriumának elnöke, Vidnyánszky Attila.

Megható és erős címlappal emlékezik Ruth Bader Ginsburgre a New Yorker

Megható és erős címlappal emlékezik Ruth Bader Ginsburgre a New Yorker

Az MNB szerint most jön a kirúgási hullám, százezer ember kerülhet utcára

Az MNB szerint most jön a kirúgási hullám, százezer ember kerülhet utcára

Jósnőnek adta ki magát két asszony, több százezret csalhattak ki egy nőtől

Jósnőnek adta ki magát két asszony, több százezret csalhattak ki egy nőtől