A Színművészeti hallgatói nem tárgyalnak Vidnyászkyékkal

A Színművészeti hallgatói nem tárgyalnak Vidnyászkyékkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetem Vas utcai épülete előtt tartottak sajtótájékoztatót. A színművészeti hallgatói szerint a kuratórium és Vidnyánszky a diákság számára illegitim, így nem ülnek le velük tárgyalni.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, illetve Upor László, az SZFE szeptember végén távozó rektorhelyettese sajtótájékoztatót tartott kedd délután az Egyetem Vas utcai épülete előtt.

Upor László azt mondta, egy álhírt szeretne cáfolni: nem igaz, hogy el akarják hordani az egyetem pénzét. Technikailag azt történt, hogy augusztus 31-ig volt az egyetemnek egy számlája, amit lezártak, majd szeptember 1-jén lett egy másik. A lezárt számláról a pénzt visszautalták az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, akiknek az a dolguk, hogy az új számlára átutalják a pénzt. Ez még nem történt meg, de úgy tudja, ennek semmi köze az elmúlt időszak eseményeinek.

Upor azt is elmondta, hogy a kuratórium fenntartói kifogással éltek a tanév kezdetének, illetve rendjének megváltoztatása miatt. Erre úgy reagált levélben, hogy nincs olyan hatályban levő jogszabály, ami elvenné azt a jogot, hogy a rektor, vagy a feladatát ellátó személy meghatározhatja a tanév rendjét.

Csernai Mihály, az SZFE HÖK-elnöke beszélt Upor után és elmondta, meghívást kaptak a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a HÖOK által kezdeményezett egyeztetésre (amiről délelőtt az MRK azt mondta, hogy technikai okok miatt egy nappal elhalasztják), hogy leüljenek tárgyalni a kuratórium elnökével, Vidnyánszky Attilával. Ezt visszautasították egy levélben, amit felolvastak a sajtótájékoztatón: a keddi hallgatói fórumon szavaztak a kérdésről és arra jutottak, hogy a kuratórium és Vidnyánszky a diákság számára illegitim, így nem ülnek le vele tárgyalni. A pontjaikat továbbra is fenntartják, azokra alapként tekintenek és nem lehet róluk tárgyalni. A hallgatók leszögezték, hogy nincsenek titkos tárgyalásaik sem.

A hvg.hu helyszínen tartózkodó újságírója megtudta, hogy az egyetem vezetése viszont részt venne az MRK-s megbeszélésen, így attól csak a hallgatók maradnak távol.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának csorbítása ellen vasárnap tiltakoztak élőlánccal a kuratórium és Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök lemondását követelve. Az egyetemen sorra mondanak fel a tanárok, a tanév is csúszással kezdődik a bejáratot elbarikádozó diákok miatt.

Hozzászólások