Osztrák belügyminiszter: Céges igazolással bárki kiutazhat, Magyarország lazított a szabályokon

Osztrák belügyminiszter: Céges igazolással bárki kiutazhat, Magyarország lazított a szabályokon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormány feloldotta az ingázásra vonatkozó korlátozásokat.

Megszüntette Magyarország az ausztriai ingázókra vonatkozó, szeptember elsejével bevezetett korlátozásokat – idézi az ORF Ausztria belügyminisztere, Karl Nehammer közleményét. Mint írják,

ezentúl korlátozás nélkül kiutazhatnak azok, akiknek egy magyar cég igazolja, hogy üzleti célú úton vesznek részt.

A miniszter egyúttal arra is emlékeztet, hogy Ausztriának a hatodik legjelentősebb exportpiaca és nyolcadik legjelentősebb importpiaca Magyarország. Az elmúlt egy évben 5,6 milliárd euró értékben exportáltak az országba osztrák termékeket.

Nehammer közlése egybeesik azzal, amiről Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt Pornóapáti lezárt határátkelőhelye mellett, csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az államtitkár szerint a külügyi tárca javaslatára a múlt héten úgy döntött a kormány, hogy üzleti és gazdasági célú utazások a 30 kilométeres körzeten túl is engedélyezettek, abban az esetben, ha a határátkelőhelyen az érintettek bemutatják a szükséges igazolást.

A részletek a múlt pénteki Magyar Közlönyben jelentek meg: e szerint aki igazolni tudja, hogy gazdasági céllal utazik el Magyarországról, az visszafelé korlátozások nélkül lépheti át a határt. A lazítás külföldiekre is vonatkozik, ha üzleti úton érkeznek Magyarországra.

Magával rántja-e a magyar gazdaságot a határzár?

Miközben a kormány arról beszél, a határzárat a magyar gazdaság védelmében hozta meg, megnéztük, milyen nem várt következményekkel járhat még az újabb szigorítás.

Eközben Ausztriában pénteken szigorították a maszkviselésre vonatkozó szabályokat a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Az osztrák kormány bejelentette, hogy az összes boltban és – az osztálytermeket leszámítva – az iskolák épületében is kötelezővé válik a maszk hordása.

Azok az események, ahol a vendégek nem rendelkeznek kijelölt ülőhellyel – például a magánbulik – beltéren 50 főig, kültéren 100 főig bezárólag kerülhetnek megrendezésre. Az ülőhelyes nyilvános rendezvények felső létszámkorlátja beltéren a jelenlegi ötezer helyett 1500, kültéren pedig tízezer helyett 3000 fő.

Ausztriában csütörtökön már március végi rekordot döntött az új koronavírusos esetek száma. Az országban péntekre 580 új fertőzöttet regisztráltak a worldometers.info által gyűjtött adatok szerint. Az aktív esetek száma 5570. Eddig 750-en vesztették életüket a járvány során, összesen pedig közel 32 ezer fertőzést regisztráltak.

Hozzászólások