Mindegy, hány lélegeztetőgépünk van, ha nincs hozzá szakember

Mindegy, hány lélegeztetőgépünk van, ha nincs hozzá szakember

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Transzlációs Medicina Alapítvány kuratóriumának elnöke, Hegyi Péter szerint tulajdonképpen hat nővér kéne egy intenzív ágyra, jelenleg ennek a közelében sem járunk.

Teljesen mindegy Magyarországon, hány lélegeztetőgép áll rendelkezésre, és irreális 3000 intenzíves ággyal kalkulálni, ugyanis a kapacitást az intenzíves ápolók száma határozza meg, nem a gépek.

Ezt Hegyi Péter a Transzlációs Medicina Alapítvány kuratóriumának elnöke mondta egy videokonferencián, amelyről a 444 számolt be.

Hegyi szerint ez azt jelenti, hogy januárban 1000 körül lehetett az intenzíves ágyak száma Magyarországon, ezer nővér jutott erre a kapacitásra, de az ideális az lenne, ha egy ágyra két nővér jutna. Áprilisban az intenzíves ágykapacitás felment 2000-re, de a szakápolók száma 2000 körül alakult. A sajtóhírek szerint később már 8000 intenzíves ágy volt, továbbra is változatlan számú, 2000 speciális tudású nővérrel.

A valódi arány viszont még ennél is rosszabb lehet, ugyanis a műszakok és az azt követő pihenőnapok miatt csak 1,6 nővér jutott egy intenzíves ágyra, tehát tulajdonképpen egy ágyra három nővér kellene inkább.

A helyzet tovább romlik, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az FFP-s maszkokban nyolc óránál többet nem lehet eltölteni, mert az már a dolgozók egészségét veszélyezteti. Ha ezt is figyelembe vennék, akkor koronavírusos betegek intenzíves ápolásához ideális esetben hat nővér kellene ágyanként.

Ezt a helyzetet már áprilisban jelezték az operatív törzsnek, ehhez képest a külügy vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet, ráadásul jelentősen túlárazva, új személyzet viszont nem lett időközben.

Hozzászólások