szerző:
Windisch Judit - Kacskovics Mihály Béla
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az uniós országokat tekintve Magyarország az élmezőnyben van az egymillió főre vetített friss halálozási listában. A kormány kommunikációja azonban nyugodt maradt, állítása szerint nem ezt, hanem a járvány egészét nézi, így az összkép az enyhe tavaszi hullám miatt még mindig kedvező. A fő kérdés, meddig lehet elkerülni a komolyabb lezárásokat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A járvány megfékezésére csak akkor van esély, ha mindenki felelősen jár el

– mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján, majd pár percen belül elismerte, jelenleg fogalmuk sincs arról, mikor tetőzhet a járvány, szakkifejezéssel, mikor jön a "plató".

Orbán Viktor miniszterelnök szeptemberben körül nem írt szakértőkre hivatkozva magabiztosan bemondta, december végén, január elején várható a tetőzés, amiből Nepusz Tamás bioinformatikus arra következtetett, hogy – miután a járvány terjedését korlátozásokkal is vissza lehet fogni –, Orbán tudatos terv alapján törekedhet arra, hogy a koronavírus járványcsúcsa ne érjen össze az influenzáéval, mert az súlyos helyzetet eredményezne.

Most viszont már a kormány sem bocsátkozik becslésekbe: nincs egy hete, hogy Gulyás Gergely miniszter a tetőzés várható időpontját firtató kérdésre azt mondta,

majd meglátjuk.

A vegytisztán matematikai modellek alapján számoló Bill és Melinda Gates Alapítvány múlt heti előrejelzése szerint a fertőzöttek számának csúcsa a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve november 25-26 környékére esik, átlagosan napi 21 ezer fertőzöttel, amibe a nem igazolt eseteket is beleértik – a keddi új igazolt fertőzöttek száma 2079 volt. A halálozás ennél később, karácsony táján tetőzhet, átlagosan napi 140 elhunyttal. Elengedett gyeplő és romló védekezés mellett ez a szám elérhetné az 550-et is.

A lila a reális szám, a pirossal jelölt megugrás elengedett járvány alatt következne be
©

Az alapítvány számításai szerint reálisabb adatokkal számolva is 11 988 koronavírusos beteg halhat meg jövő februárig, ami brutálisnak tűnik a jelenlegi 1535 elhunythoz képest.

A hvg.hu-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő szakértő is azt emelte ki, hogy sok múlik azon, milyen intézkedéseket hoz a kormány, illetve ezeket mennyire tartják be az emberek (ezért is fedik szerinte a valós tudást a becslésbe nem bocsátkozó nyilatkozatok), azonban azok után, hogy keddre 63 koronavírusos beteg hunyt el, egyáltalán nem elképzelhetetlen a jövőben a napi 150 körüli halálozási szám sem.

Interaktív ábránk a magyarországi járvány alakulásáról:

A statisztika mindenre jó

A második hullám kezdete, durván augusztus vége óta a kormány folyamatosan azzal érvel, az országnak működnie kell, és a nemzeti konzultációt kitöltőkre mutogatva közli, az emberek is ezt akarják. Az esetleges lépések mérlegelésével kapcsolatban pedig Orbán Viktor többször is lenyilatkozta, hogy a halálozási számokat tekinti irányadónak, csakhogy, időközben kiderült az is, a kormány nem a friss, hanem a számára kedvesebb statisztikából indul ki, abból, hogy a járvány kezdete óta hogy állunk.

Köszönhetően annak, hogy Magyarország tavasszal viszonylag megúszta a járvány első hullámát, Gulyás Gergely őszintén elmondhatta, hogy nemzetközi összevetésben nem olyan rossz a helyzet, hiszen – a múlt heti adatok szerint – egymillió főre vetítve 129 halálos áldozata van a járványnak, míg az uniós átlag 357 volt.

A bökkenő csak az, hogy az elmúlt hetek adatait figyelembe véve korántsem áll jól Magyarország, még a tavasszal legsúlyosabban érintett országokat is beelőzi. Az 1 millió lakosra vetített friss halálozásban az európai országokat tekintve csak Csehország és Belgium áll nálunk rosszabbul. (Az alábbi ábrán az átláthatóság miatt nem szerepel minden uniós tagállam.)

Gulyás Gergelyt a múlt heti kormányinfón durván 10 kérdés során próbálták szembesíteni ezzel a nézőponttal, azonban a miniszter konzekvensen azzal érvelt, hogy a védekezés sikerességének megítéléséhez a járvány egészét kell nézni, minden más

szemezgetés a statisztikából,

aminek szerinte nincs értelme. Ezt a hozzáállást vitatja a cikkben már idézett szakértő, aki szerint nagyjából 10 év múlva, madártávlatból lesz értelme erre hivatkozni, most igenis a friss számokból kell kiindulni.

Történni pedig nem történik semmi: az operatív törzs egyelőre nem látja indokát további szigorításnak, csak azt hangsúlyozza, a meglévő intézkedéseket kell szigorúan betartani, és a maszkhasználat mellett ügyelni kell a távolságtartásra és a fertőtlenítésre. Müller Cecília kedden is erről beszélt, mikor rekord szinten volt a napi halálozás száma.

Humanitárius katasztrófa fenyeget az orvosi kamara szerint

A nem cselekvést kritizálta a hétvégén Zacher Gábor orvos, a Honvéd Kórház sürgősségi osztályának korábbi vezetője, aki szerint a járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon, a Magyar Orvosi Kamara pedig kedden azonnali lépéseket követelt a kormánytól, mint például a tömegrendezvények szigorúbb szabályozása, a vendéglátó- és szórakozóhelyekre vonatkozó szigorúbb korlátozások, az idősek vásárlási sávjának visszaállítása, a 65 év feletti egészségügyi dolgozók visszalépési lehetőségének biztosítása.

©

A MOK szerint szigorítás nélkül potenciálisan napi több ezer új fertőzött és akár több százas nagyságrendű halálozás jöhet, ami humanitárius és egészségügyi katasztrófához vezet.

Amennyiben pedig nem az Orbán által követett haláleseteket, hanem az 1 millió főre vetített fertőzöttek számát nézzük, úgy ezt látjuk (azt, hogy ez mely kormányt mire sarkallt, a cikk végén található keretes írásunkban olvashatják):

Ebben az összehasonlításban kifejezetten jól áll Magyarország, azonban nem mindegy, hogy hol mennyi tesztet végeznek el. Bár Müller Cecília kitart amellett, hogy Magyarországon a WHO előírásainak megfelelően elegendő tesztet végeznek – bár a pozitív tesztek aránya messze meghaladja a WHO által korábban, és Müller szerint csak a nyári újranyitásra meghatározott 5 százalékos szintet, kedden például 17 százalék volt –, Oroszi Beatrix járványügyi szakértő egészen mást mondott. Az ITM szakértői csoportját vezető szakértő azt mondta, a véges tesztelési kapacitás miatt, 11 ezer körüli teszttel 800–1200 fertőzöttnél többet nem lehet kimutatni egy nap, így a járvány valós trendje sem látszik.

Ami kulcskérdés, hiszen az úgynevezett reprodukciós rátából lehet tudni, mennyire terjed még a járvány. Az elmúlt napokban hasonló tesztelési kapacitással kétezer fölé is ment a pozitív esetek száma, azonban a névtelenséget kérő szakértő szerint ezzel nem dőlt meg Oroszi mondanivalójának lényege, annyi történt, hogy magasabb lett a pozitivitás, de továbbra sem tudni, mekkora a reprodukciós ráta.

Egy nagyon egyszerű hasonlattal élve: egy maximum 40 kilót mérni képes mérlegen nem derül ki, hogy valaki 41 vagy 140 kiló, hiszen nem tudja kimutatni.

Nemcsak a vírusra adott válaszokban van különbség Magyarország és más uniós tagállamok között: Angela Merkel például gond nélkül elismeri, a járvány olyan szinten terjed, hogy nem megy már a kontaktkutatás. Ilyesfajta őszinteségre itthon még várni kell, az olyan egyszerű kérdésekre sincs válasz, hogy miért több az aktív fertőzöttek száma a karanténban lévőknél, vagy hogy mi a gátja annak, hogy érdemben több teszteljenek.

Spanyolországban szükségállapotot vezettek be, Szlovákiában kijárási tilalom van – így reagált a többi ország

Németország:

 • A második hullámban először október 11-én beszélt arról Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, hogy a számok felfutása miatt egységesen kell korlátozni az üzletek és a vendéglátóhelyek esti és éjszakai nyitvatartását, ugyanúgy, ahogy korlátozni kell a rendezvények létszámát is. Bajorországban egyébként aki nem visel maszkot az előírt helyeken, az 250 eurós pénzbírságra számíthat. 
 • október 19-én zárlatot rendeltek el egy bajor járásban a vírus ellenőrizhetetlen terjedése miatt. Berchtesgardenben nem tudják már feltárni a fertőzési láncokat, így két hétre léptették életbe az ott élő közel 105 ezer embert érintő korlátozásokat, melyek értelmében a lakáson kívül mindenki csak azokkal találkozhat, akikkel egy háztartásban él. Nyomós okkal viszont el lehet hagyni a lakást, ide tartozik a munka, a bevásárlás és a szabadban mozgás is. Berchtesgardenben amúgy 100 ezer lakosra 272,8 fertőzött jut. Merkel beszéde óta új korlátozásokról egyelőre nincs szó.

Csehország:

 • A cseh miniszterelnök, Andrej Babis hétvégén felvetette, a november 3-ig meghirdetett szükségállapotot meg kell hosszabbítani, amiről a képviselőháznak kell döntenie. A cseh focibajnokságot már felfüggesztették, múlt héten a nem alapvető cikkeket áruló boltokat bezárták, otthonról kizárólag munkába vagy vásárolni lehet lemenni.
 • Hétfőn bevezették az éjszakai kijárási tilalmat este 9 és reggel 5 között.

Szlovákia:

 • Szeptember 30-án veszélyhelyzetet hirdet a kormány másfél hónapra. Ötven főben maximalizálják a rendezvények létszámát, korlátozzák az üzletekben tartózkodó emberek számát, kül- és beltéren egyaránt kötelező lesz a maszk, ha nem tartható a kétméteres távolság.
 • Október 11-én bezárják a középiskolákat, áttérnek távoktatásra. Négy nappal később mindenhol kötelező maszkot hordani, bezárnak a mozik, színházak, a vendéglőkben csak a teraszon lehet felszolgálni az ételt, az idősek 9-11 között mehetnek vásárolni. Október 17-én bejelentik az általános tesztelést, öt napra rá bezár minden iskola.
 • November 2-től kéthetes általános kijárási tilalmat vezetnek be, de a legfertőzöttebb járásokban ez már érvényben van. Orvoshoz, munkába és vásárolni lehet csak menni.

Románia:

 • Október 13-án betiltják a magánrendezvényeket, tilos lakodalmat, keresztelőt, születésnapi bulit tartani, pár nappal később bezárják a bukaresti, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai és székelyudvarhelyi iskolákat.
 • Október 23-án Széket és Tordaszentlászlót is karantén alá veszik, a bevezető utakat rendőrök állják el. Több városban a fertőzöttség mértéke miatt életbe lépett a "vörös forgatókönyv", ami iskola-, vendéglő- és rendezvényzárat, és mindenhol kötelező maszkviselést jelent.

Ausztria:

 • Szeptember huszonnegyedikén az osztrák kormány betiltotta a sípályák melletti bulizást,
 • október 15-én Salzburg mellett teljesen lezárták a Kuchl nevű települést, mert járványgóccá vált. Salzburgban a helyzet annyira eldurvult, hogy a 14 évnél idősebb gyerekeket nem engedik iskolába, online tanulnak.

Olaszország:

 • Szeptember végén nyitották újra a járványkórházakat, október közepén jöttek kötelező maszkviselésen, távolságtartáson és csoportosulási tilalom felüli korlátozások: lezárták a leglátogatottabb utcákat, tereket, ahogy az éttermek egy részének is korábban kell zárnia. Este kilenckor bezárták a játéktermeket, sportfogadási irodákat, betiltották a búcsúk, vásárok rendezését.
 • Október huszonkettedikén Milánóban, Rómában és Nápolyban is éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el november végéig, Rómában a középiskolákban átálltak online oktatásra. Lombardia tartományban hétvégére lezárták a kereskedelmi központokat (az élelmiszerláncok maradhatnak nyitva). Kijárási tilalom alól felmentést csak azok kaptak, akik dolgozni mennek, vagy azok, akiknek valami halaszthatatlan dolguk van. (Aki ennek ellenére kimegy, az 400-tól 3000 euróig büntethető.) Szardínián kéthetes kijárási korlátozást vezettek be. Ekkor már több mint tízezer ember volt kórházban, és 900 felett volt az intenzíves betegek száma. Milánóban beteltek az intenzívek, újranyitott a járványkórház.

Spanyolország:

 • Július negyedikén kétszázezer ember került karanténba Katalóniában, teljesen lezárták a Segriá nevű körzetet (senki nem léphet be, az ott lévők nem hagyhatják el, ebben a régióban júliusig 73 ezren betegedtek meg és 13 ezren haltak bele a fertőzésbe). 
 • Július huszonnyolcadikán Madrid teljes területén kötelezővé tették a maszkviselést, így már csak a Kanári szigeteken lehetett maszk nélkül az utcákra menni, csak ott nem volt korlátozás, az ország 16 tartományában igen. A vendéglátóhelyeket arra kötelezték, hogy hajnali fél kettőkor legkésőbb zárjanak be, a gyülekezést pedig tíz főben maximalizálták. 
 • Október huszonharmadikán a 17 tartományból öt jelezte a központi kormánynál, hogy területén be kellene vezetni a szükségállapotot (Asztúria, Baszkföld, Extremadura, La Rioja, Melilla). Éjszakai kijárási tilalmat Kasztíliában, Leónban, Murciában és Valenciában vezettek be (több városban Andalúzia is csatlakozott. Madridban éjfélig lehet nyitva tartani a vendéglátóhelyeket, de csak 50 százalékos létszámkorlát mellett. 
 • Október huszonötödikén szükségállapotot vezettek be, a 17 tartomány közül 11 kérvényezte ezt. Ebben az éjszakai kijárást korlátozták (23-tól reggel 6-ig). Hatnál többen sehol nem gyűlhetnek össze (kivétel az egy háztartásban élők). A kormány ezen a héten dönt arról, hogy kitolják-e ennek a végét 2021. május 9-ig.

Franciaország:

 • Július tizennyolcadikától kezdve kell maszkot viselni minden nyilvános zárt helyen az országban. 
 • Augusztus huszonhetedikétől kezdve egész Párizsban kötelező lett a köztéri maszkviselés.
 • Október tizennegyedikén Macron kijárási tilalmat rendelt el Párizsban, Lille-ben, Grenoble-ban, Lyonban, Toulouse-ban és Marseille-ben este kilenc és reggel hat óra között, amit pár nappal később újabb városokra kiterjesztettek. Ebben az időszakban minden üzletnek és nyilvános helynek zárva kell tartania, a szabályok betartását 12 ezer csendőr és rendőr ellenőrzi, a szabályszegőket 135 euróra büntetik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Csúcstelefonok, okos füles és egy mindent megtaláló kütyü – videón a Samsung új készülékei

Csúcstelefonok, okos füles és egy mindent megtaláló kütyü – videón a Samsung új készülékei

Masha Gessen: "Orbán is elbukott 4 év után, az USA mindössze le van maradva”

Masha Gessen: "Orbán is elbukott 4 év után, az USA mindössze le van maradva”