szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A parkok, zöldterületek kivételével több vidéki nagyváros teljes területére kötelezővé tették a maszkviselést a koronavírus-járvány terjedése miatt. Így döntött a polgármester többek között Sopronban, Kecskeméten és Szegeden is.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, szerdától hatályos kormányrendelet szerint a 10 ezer főnél nagyobb település egyes közterületein kötelező a maszkviselés, a területek kijelölése a polgármester feladata. (Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületen a maszkviselés továbbra sem kötelező.)

Sopron polgármestere, Farkas Ciprián a közösségi oldalán jelentette be, hogy szerda déltől a város egész területén kötelező maszkot viselni. Bejegyzése szerint ez alól csak a zöldterületek – különösen a parkok, a Soproni Parkerdő, az erdők, a játszóterek, a szabadtéri edzőparkok és a kutyafuttató – kivételek.

Kecskeméten csütörtöktől lesz kötelező lesz a maszk viselése valamennyi közterületen és nyilvános helyen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester bejelentése szerint.

Székesfehérváron szerda éjféltől kötelező maszkot viselni a történelmi belvárosban, valamennyi közterületi, valamint nyilvánosan elérhető parkolóban, a buszmegállókban, az autóbusz- és vasútállomások egész területén, a játszótereken a gyereket kísérő felnőttek számára, valamint a kutyafuttatókban a gazdák számára. Cser-Palkovics András polgármester tájékoztatása szerint a város sportparkjai, sportolásra alkalmas területei nyitva vannak, de csak egyéni sportolásra használhatók.

Szegeden Botka László polgármester döntése alapján szerdától a város teljes belterületén kötelező a maszk viselése.

Tatabányán nem rendelték el a város teljes területére a kötelező maszkviselést, maszkot csak a piacokon, a termelői piacokon és a tömegközlekedési eszközökre várakozás közben kell hordani.

Pécsen minden közterületen és nyilvános helyen kötelező a maszkhasználat, leszámítva három parkot, illetve azok a pécsi közterületeket, amelyek a Dömörkapui út – Ángyán János út – Bárány út – Erdész út vonalától északra esnek. Péterffy Attila polgármester a közleményében külön felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelező maszkviselést előíró rendelet érvényes az olyan nyilvános helyekre is mint például az áruházak parkolója.

A debreceni önkormányzat arról tájékoztat a honlapján, hogy csütörtöktől a játszótereken, valamint a piacokon, vásárokon (élelmiszerpiac, termelői piac, régiségvásár, zsibvásár) – függetlenül azok üzemeltetőjétől, fenntartójától – teszi kötelezővé a maszkot.

A Minap.hu szerint Miskolcon a város valamennyi utcáján és terén maszkot kell viselni, nem kötelező azonban az arcot elfedni a parkokban, zöldterületeken, illetve azoknak, akik sporttevékenységet folytatnak.

A legtöbb fővárosi kerület minden közterületre előírja a maszkviselést

Egy irányba mutat a főváros kerületeinek döntése: kötelező (lesz) a közterületi maszkviselés. Összeszedtük azokat a városrészeket, ahol már határoztak a kérdésben, illetve akadt egy kakukktojás: Újpesten a polgármester konzultációt indított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Borsos pénzbüntetést kapott a járványügyi szabályokat felrúgó norvég kormányfő

Borsos pénzbüntetést kapott a járványügyi szabályokat felrúgó norvég kormányfő

A fodrászok többsége megmenekült az újranyitással, de a fotósok még mindig bajban vannak

A fodrászok többsége megmenekült az újranyitással, de a fotósok még mindig bajban vannak