szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A megkérdezettek több mint egyharmada nem adatná be magának az oltást.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Miközben a két ünnep között megérkezik az első vakcinaszállítmány az országba és elkezdődhet az egészségügyi dolgozók beoltása, a megkérdezettek mindössze 14,9 százaléka válaszolta azt a Központi Statisztikai Hivatalnak, hogy beadatná magának a vakcinát.

A KSH heti monitorán megjelent december első hetében felvett közvélemény-kutatási adatok szerint nemmel a válaszadók 35,6 százaléka felelt, míg a bizonytalanok aránya 28,3 százalék. A maradék 21,2 százalék felelte azt, hogy vagy nem tud, vagy nem akar válaszolni.

©

A kutatás szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek több mint a fele egyáltalán nem, további egynegyede alig veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét. Az oltással kapcsolatos kormányzati kommunikáció és a sajtóban megjelenő információk a válaszadók több mint kétharmadát befolyásolják, míg a közösségi médiában megjelenő információk pedig kevesebb mint 60%-ukat.

©

A közvélemény-kutatás szerint a 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat, míg a munkanélküliek, a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak. Azt azonban hozzáteszik, hogy az elutasítók aránya egyik csoportban sem éri el az 50%-ot.

©

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden arról számolt be, hogy már 307 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra. Azt is elmondta, változatlanul nagyon sokan keresik fel a www.vakcinainfo.gov.hu honlapot, ahol regisztrálni lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája

A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája

Tökéletes állapotban megmaradt darazsakat találtak egy 100 millió éves borostyánkőben

Tökéletes állapotban megmaradt darazsakat találtak egy 100 millió éves borostyánkőben