Minden negyedik-ötödik ember a koronavírus következményei miatt áll sorba az ételosztáson

Minden negyedik-ötödik ember a koronavírus következményei miatt áll sorba az ételosztáson

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

“A rengeteg segélykérő telefonhívás, e-mail és üzenet azt jelzi számunkra, hogy ennél még sokkal több segítségre is szükség lenne az országban” – mondta az Ételt az Életért Alapítvány szóvivője.

A Blaha Lujza téri nagyszabású rendezvény helyett idén több helyszínen, más-más időpontban, kisebb csoportoknak oszt ételt és élelmiszer adományokat az Ételt az Életért Alapítvány. A változtatás oka a koronavírus-járvány, illetve a november óta érvényben lévő gyülekezési tilalom, amely miatt tömeges ételosztásokat sem lehet szervezni.

“Országosan összesen 6500 segélycsomaggal és ebéddel vendégeljük meg a rászorulókat. A leginkább elesett embereket a helyi önkormányzatok és családsegítő szolgálatok, valamint a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei közreműködésével érjük el” – áll az alapítvány tájékoztatójában.

A Telex.hu munkatársai elkísérték a krisnásokat egy borsodi településre, ahol idősek, családosok, egyedülállók várták őket. A portál szerint a járvány és a gazdasági válság miatt idén különösen sok kérés érkezik a civilekhez:

tavasz óta ugrásszerűen megnőtt az igény, miközben a járvány a jótékonysági szervezetek munkáját is nehezíti.

Az alapítvány munkatársa, Fodor Kata azt mondta a lapnak, hogy naponta futnak be segélyhívások a szervezethez, de az ünnepek közeledtével még inkább “egy kétségbeesett cunamit” tapasztaltak. “Ilyenkor az emberek vágynak arra, hogy valamivel meg tudják lepni a családjukat, és legalább karácsony alkalmával legyen valami az asztalon” – mondta Fodor Kata.

Az Ételt az Életért Alapítvány szóvivője, Szilaj Péterné azt mondta, idén sokkal többen veszik igénybe a szolgáltatásait, mint korábban.

Az ételosztások igénybevevői közül minden negyedik-ötödik a koronavírus következménye miatt szorul segítségre”

– mondta Szilaj a lapnak.

"A rengeteg segélykérő telefonhívás, e-mail és üzenet azt jelzi számunkra, hogy ennél még sokkal több segítségre is szükség lenne az országban" – fogalmazott a szóvivő.

A krisnások a fővárosban a BMSZKI 12 telephelyén osztanak melegételt mindhárom nap. A sorozat pedig december 27-én, Debrecenben zárul.

Hozzászólások