Az Európai Bizottság vizsgálja a civiltörvény miatt elutasított pécsi alapítvány ügyét

Az Európai Bizottság vizsgálja a civiltörvény miatt elutasított pécsi alapítvány ügyét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Tempus Közalapítvány az uniós jogot sértő civiltörvényre hivatkozva vonta vissza az Emberség Erejével Alapítvány nyertes pályázatát. Vera Jourová levélben jeleztek a magyar civileknek, hogy vizsgálják az ügyet.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke levélben értesítette a pécsi Emberség Erejével Alapítványt (EEA) arról, hogy vizsgálatot indítottak az elutasított Erasmus+ pályázatuk ügyében – adta hírül az alapítvány a honlapján, az alelnök levelét is közzétéve. Jourová azt is közölte, hogy kapcsolatba lépett a Tempus Közalapítvánnyal (TKA), hogy tisztázzák az eljárás körülményeit, és a kapott válaszok birtokában fog dönteni a szükséges lépésekről.

Az alapítvány az uniós Erasmus+ program 2. partnerségi együttműködésre nyújtott be pályázatot tavaly májusban, diákok állampolgári kompetenciáját fejlesztő társasjátékuknak kiadására pályáztak spanyol, olasz, angol és horvát nyelven, 72 ezer euró értékben.

Hiába sért uniós jogot a magyar civiltörvény, erre hivatkozva nem kap pénzt egy szervezet

A civiltörvényre hivatkozva érvénytelenítette a Tempus Közalapítvány az Emberség Erejével Alapítvány nyertes pályázatát. A civil szervezet 72 ezer eurótól esett el a döntés miatt.

Az EEA szerint a Tempus kapcsolattartója arról értesítette őket, hogy a pályázat elérte a támogatási ponthatárt, jogosulttá váltak a támogatási szerződés megkötésére. Ennek azonban feltétele egy, a pályázati eljárás korábbi szakaszaiban még nem jelzett követelmény teljesítése:

nyilatkozni a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény értelmében, hogy az Emberség Erejével Alapítvány külföldről támogatott szervezetnek minősül-e.

Arra is felhívták az EEA figyelmét, hogy mivel a program leendő támogatási összegének mértéke miatt mindenképpen külföldi támogatottnak fog minősülni (hiszen uniós, azaz határon túlról érkező pénzről van szó) nyilatkozzon erről mielőbb, mert ez a támogatási szerződés megkötésének feltétele a TKA kuratóriumának döntése szerint.

Európai Bíróság: jogellenes a magyar civiltörvény

A civil szervezetek külföldi finanszírozásának korlátozása sérti az Európai Uniós jogot.

A pécsi alapítvány viszont az Európai Bíróság júniusi döntésére – amely kimondta, hogy a civil szervezetek külföldi finanszírozásának korlátozása sérti az uniós jogot – hivatkozva jelezte, hogy jogellenesnek tartja a nyilatkozat megkövetelését, és megtagadta az aláírását.

Ezt követően viszont a Tempus jelezte, hogy mivel a jogszabály még érvényben van Magyarországon, nem tekinthet el annak kérésétől. Mivel az EEA a továbbiakban sem nyilatkozott, megvonták a nyertes projekt finanszírozását.

Vera Jourová leveléből az is kiderült: az Európai Bizottság jelenleg is kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal az Európai Bíróság döntés teljesítése miatt.

Hozzászólások