Müller Cecília elmondta, hányan fertőzödtek meg a brit mutációval

Müller Cecília elmondta, hányan fertőzödtek meg a brit mutációval

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig 322 magyarnál mutatták ki a variánst.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1 Híradójának nyilatkozva arról beszélt:

fontos, hogy az új megbetegedésekkel kapcsolatban minél gyorsabban intézkedjenek, hiszen a szakemberek szerint az új vírusvariánsok megjelenése az egészségügyi intézményekre is nagyobb terhet róhat.

Müller hozzátette, nagyon sok variáns van már, azonban járványügyi szempontból csak néhányat tartanak számon. „Mindenhol jelen van már a brit mutáns, hazánkban is már 322 esetet detektáltunk. Őket nagyon gyorsan el kell különítenünk, hiszen tudjuk jól, hogy az új koronavírushoz képest a megbetegítő képessége tehát, hogy egy beteg hány másik személynek tudja átadni a fertőződést, 70 százalékkal magasabb” – fogalmazott.

Az új koronavírus brit variánsának magyarországi megjelenését január 13-án jelentette be az országos tiszti főorvos. Február 17-én pedig azt közölte: elindult a mutáció közösségi terjedése.

 

„Az a legjobb oltás, amelyik a vállamban van"

A védettséget mutató antitestek százszoros mennyiségben vannak jelen a beoltottak szervezetében ahhoz képest, amit pusztán a betegségen való átesés okoz - hangzott el a szegedi kutatók által működtetett facebookos tájékoztató csatorna péntek esti műsorában, amelyben a kutatók arra buzdítottak mindenkit, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen.

Hozzászólások