Vona Gáborék népszavazást kezdeményeznek a külföldön élők levélszavazatáról

Vona Gáborék népszavazást kezdeményeznek a külföldön élők levélszavazatáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Jobbik volt elnöke szerint „igazságtalan, indokolatlan, abszurd és diszkriminatív helyzet”, hogy a külföldön dolgozó magyaroknak csak nagykövetségen vagy hazautazva van lehetőségük voksolni.

Online népszavazást indít a Vona Gábor által vezetett Második Reformkor Alapítvány a külföldön élő magyarok levélszavazatáról – jelentették be kedden a Facebookon. Az alapítvány azt szeretné, hogy külföldön élő, dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben az itteni választásokon, függetlenül attól, hogy melyik országban laknak.

Jelenleg csak azok a határon túli választópolgárok jogosultak levélben szavazni, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. A törvény értelmében a külföldön dolgozó magyaroknak pedig csak nagykövetségen, vagy hazautazva van lehetőségük voksolni. A Jobbik volt elnöke szerint ez

egy igazságtalan, indokolatlan, abszurd és diszkriminatív helyzet”.

A volt pártelnök szerint a népszavazás a koronavírus miatt is aktuális, hiszen elég valószínű, hogy a jövőben sokkal nehezebb lesz majd utazni. Ez a külföldön élő magyarok dolgát pedig még nehezebbé teheti a voksolások előtt.

Vona a Fülkében: Orbán és Gyurcsány kéz a kézben jár, együtt kell leváltani őket

A Jobbik volt elnöke szerint digitális diktatúra az, amit Orbán Viktor felépített Magyarországon. Vona Gábor volt a hvg.hu podcastjának, a Fülkének a vendége.

A témában zajló szavazás március 14-én indul, és három hétig tart majd. Vona közben társadalmi vitát is kezdeményezne a kérdésről.

Hozzászólások