Tetszett a cikk?

Emlékszünk még, a Fidesz miket mondott a H1N1-oltásról és mire biztatta az önkormányzatokat? Ez a HVG hetilap ajánlója.

Ki emlékszik manapság arra, hogy tucatnyi évvel ezelőtt, amikor a globális pénzügyi válság elérte Magyarországot, és előbb Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon kormánya igyekezett minden forint közkiadást megfogni, a Fidesz vezetői felszólították a párt által uralt önkormányzatokat, hogy hozzanak előre fejlesztéseket, vegyenek föl hiteleket, adósodjanak el. A biztatás nemcsak cinikus volt, hanem, mint később kiderült, bennfentes is: hatalomra kerülve az önkormányzati adósságokat elengedték. Az járt jól, aki hallgatott rájuk. Most viszont, kormányzati pozícióban, ugyanők verik elképesztő adósságba az országot, az önkormányzatokat pedig sanyargatják.

©

Még nagyobbat változott azóta a fideszesek viszonya az oltáshoz, a vakcinához. A veszélyes H1N1 hónapjaiban Navracsics Tibortól Szijjártó Péteren át Papp Lajos szívsebészig azzal hergelték a híveiket, hogy ők ugyan be nem oltatják magukat. Kórusban szidták a pandémiás tervet, a magyar vakcina – valóban offshore hátterű – gyártóját, a neki juttatott állami támogatást. Szijjártó külön is kifakadt, hogy az oltóanyagról fontos információkat hallgatnak el, ezzel bizonytalanságban tartják az embereket. Ami speciel nem volt igaz, de nagyot szólt. Most Szijjártó a legkülönbözőbb okok miatt gyanakvást keltő kínai és az orosz vakcina fő marketingese, egyúttal fő beszerzője. Éppúgy, mint a lélegeztetőgépeké. Összességében a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközök beszerzésére a külképviseletek november végéig 469,1 milliárd forintot költöttek. Ez több mint a fele az önkormányzatok összes költségvetési támogatásának.

A lapzárta óráiban elborzasztó nyomás nehezedik az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetre, hogy napokon belül engedélyezze a kínai és az orosz vakcinát. Csak reménykedni lehet, hogy nem hatalmi szóval döntik el, kit mivel oltanak be. A HVG ezen a héten is szemügyre veszi a vakcinák körüli bonyodalmakat és zavaros ügyeket.

A nyomásgyakorláson kívül van történetünk az elnyomásról és a felnyomásról is. Az előbbire példaként Fókuszban rovatunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak sorsát mutatja be, akiktől elvették a színpadot, tanáraik egy részét és félévi jegyeiket. „Mintha katonai junta szállta volna meg a művészeti egyetemet” – fűzi hozzá Portré rovatunkban Szász János rendező. A sikerhez segítés jegyében Magyarország rovatunk felvillantja, milyen trónörökösi kegyben részesült Orbán Gáspár, akit a Felház gyülekezettől távozva a világhírű Sandhurst Királyi Katonai Akadémiáig repítettek közpénzen. Apja aligha tart attól, hogy III. Szaíd ománi uralkodó sorsára jut, akinek a fia, Kábusz szintén Sandhurstben végzett, ám később megpuccsolta az apját, majd ötven évig az olajállam uralkodója volt. A kegyeltek körében megemlékezünk – már megint – a Puskás Akadémiáról, miután afféle csúcsakadémiává léptették elő, és Rogán Cecíliáról, aki válása ellenére is élvezi a nagy állami cégek sokmilliós támogatását. Mindkét sztorit a Gazdaság rovat tálalja. Világ rovatunk egyebek

mellett Joe Biden elnöki programját és a német kereszténydemokraták új elnöke, Armin Laschet kancellári esélyeit taglalja. A Szellemben pedig Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője tűnődik: „Az én 70 éves tapasztalatom még nem elég ahhoz, hogy megértsem, mitől borul el időnként az emberek agya, és mitől józanodnak ki.” A HVG kiegészítése: a kijózanodáshoz nem árt a jó memória.

FARKAS ZOLTÁN, szerkesztő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közös tánccal üzennek a vendégeknek egy vecsési szálloda munkatársai

Közös tánccal üzennek a vendégeknek egy vecsési szálloda munkatársai

Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette

Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette

Az ország szép lassan elmerül a vakcinairigységben – és ezzel nincs is semmi baj

Az ország szép lassan elmerül a vakcinairigységben – és ezzel nincs is semmi baj