„Nemzeti tudáspark” lesz Piliscsabán a katolikus egyetem helyén

„Nemzeti tudáspark” lesz Piliscsabán a katolikus egyetem helyén

Utolsó frissítés:

Domány András Szerző:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az alapító Gulyás Gergely miniszter, ő nevezi ki a kuratórium elnökét és tagjait.

Hónapokig nem lehetett tudni, mi lesz az épületek sorsa, de e héten már tárgyal az országgyűlés a létrejövő Makovecz Campus Alapítványról.

Amikor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 2020 végén beköltözött Budapestre, a Magyar Rádió ingyen megkapott egykori józsefvárosi épülettömbjébe, Piliscsabán ott maradtak az építészetileg érdekes, de nehezen megközelíthető és üzemeltethető Makovecz-épületek. Ezek kapnak most új feladatot.

Az építész nevét viselő, ingyen az új közérdekű vagyonkezelő alapítvány tulajdonába kerülő nemzeti tudásparkban a kormány javaslata szerint a magyar humán- és élettudományok fejlesztése, a Collegium Professorum Hungarorum és a Piliscsabai Collegium létrehozása, tehetséggondozási program működtetése, a pedagógus, egészségügyi és szociális kötelező ágazati továbbképzés lesz a feladat, ezzel az egykori katolikus egyetemi campus épületeinek megóvása, a nemzeti identitástudat és összetartozás erősítése.

Az alapító Gulyás Gergely miniszter, a Miniszterelnökség vezetője lesz. Ő nevezi ki a kuratórium elnökét és tagjait, akiket a továbbiakban senki nem mozdíthat el, mert az alapító okiratban a javaslat szerint – az egyetemi és más hasonló intézményekhez hasonlóan – „gondoskodni kell arról, hogy az alapítói jogok teljes körének gyakorlására az Alapítvány kuratóriuma kerüljön kijelölésre”.

Hozzászólások