Schmidt Mária közalapítványa is vagyonkezelővé alakul

Schmidt Mária közalapítványa is vagyonkezelővé alakul

Utolsó frissítés:

Domány András Szerző:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új szervezethez a következő kormányok sem nyúlhatnak hozzá.

Egy új törvényjavaslat szerint közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakítják a Schmidt Mária történész által vezetett, egyebek közt a Terror Házát működtető jelenlegi Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt. A kétharmados törvénnyel létrehozandó új szervezethez a következő kormányok se tudnak hozzányúlni.

Az alapító a kormány nevében Gulyás Gergely miniszter lesz, de utána ő is elveszíti a befolyását, mert mint az összes mostanában tárgyalt egyetemi vagy például a Mollal közös alapítványnál, itt is gondoskodni kell arról az alapító okiratban, hogy „az alapítói jogok teljes körének gyakorlására az Alapítvány kuratóriuma kerüljön kijelölésre”.

Vagyis a jövőben az Országgyűlés sem teheti meg azt, amit 2002-ben megtett: csaknem felére csökkentette a Terror Háza Múzeum költségvetését. Igaz, Medgyessy Péter akkori miniszterelnök a parlament akaratával szembeszegülve, a kormány tartalékából odaadta az elvett pénzt. 2010 óta ilyen veszély nem fenyegetett. A kormányzati megbízásokkal is elhalmozott Schmidt Mária intézményei jelentős állami támogatásokhoz jutottak, tavaly pedig ingyen megkapták azokat az épületeket, amelyekben működnek.

Most tehát Gulyás Gergely feltehetőleg kinevezi a történésznőt – vagy ha ő operatív vezető akar maradni, akkor azt, akit ő kíván – a kuratórium élére, és ettől kezdve zavartalan lehet – ahogy az indoklás írja – „a közép- és kelet-európai történeti, politikai és társadalmi kutatásokkal, ezen belül különösen a kommunizmus és a kelet-közép-európai diktatúrák XX. századi történetének feltárásával és bemutatásával kapcsolatos közfeladatok folyamatos ellátása”. Ugyancsak az indoklás szerint ez „a mindenkori pártpolitikai viszonyokon felülemelkedő”, alapvető fontosságú ügy, amelynek „támogatása a mindenkori kormány széles körű társadalmi elváráson nyugvó, meghatározó feladata”.

Ezért – biztos, ami biztos – a jövendő, alapvető feladatként esetleg mást meghatározó kormányok ne tudjanak beleszólni a dologba.

Hozzászólások