Tetszett a cikk?

Az üzletekben vásárolva sokszor nem is tudatosul bennünk, hogy a kereskedővel egyben fogyasztói szerződést is kötünk. Ez alapján a kereskedő nemcsak átadja a vásárlónak a megvásárolt cikket, hanem az áru hibája esetén kárpótolnia kell a vásárlót.

Nagyon fontos, hogy a vásárlást igazoló bizonylatot ne dobjuk ki. Ugyanis ennek bemutatása önmagában is bizonyítja a fogyasztói szerződés létrejöttét. Ha bármilyen hibája merül fel a vásárolt árunak, igényünkkel haladéktalanul a kereskedőhöz kell fordulnunk, feltéve, ha a hibát nem magunk okoztuk.

Ha a kereskedő az áruért jótállást vállal, vagy jogszabály alapján jótállásra kötelezett, a vásárlástól számított három munkanapon belül köteles kicserélni a hibás árut, ha a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

A jótállást a jótállási jegy igazolja, amelyet a forgalmazó meghatározott árucikkek eladásánál köteles kibocsátani. Ha nincs jótállási jegyünk, az igényünket akkor is be kell jelentenünk a kereskedőnek, ő pedig köteles az igénnyel kapcsolatos álláspontjáról a bejelentőt három munkanapon belül tájékoztatni. Arra figyeljünk oda, hogy az igény bejelentéséről jegyzőkönyv készüljön, mert a későbbiekben ezzel tudjuk igazolni igényünk bejelentését.

Az igényünk akkor jogos, ha a termék már a megvásárláskor hibás volt, és a vásárló a hibáról a vásárláskor nem tudott, és a hiba csak a vásárlás után jelentkezett. Ha a kereskedő jótállást vállalt, a jótállási kötelezettsége alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a termék a vásárlás után hibásodott meg. Ha jótállást nem vállalt, vagy arra nem köteles, a vásárlónak kell bizonyítani, hogy az áru már a megvásárláskor is hibás volt.

Ha a kereskedő az igényünket elismeri, kérhetjük az áru kijavítását vagy kicserélését, ha ez lehetetlen, vagy a kereskedő ezt nem vállalja, árleszállítást kérhetünk, vagy jelentős hiba esetén elállhatunk a szerződéstől.

Ha az igényt a kereskedő nem fogadja el, akkor célszerű haladéktalanul a kereskedő székhelye szerinti gazdasági kamara mellett működő békéltető testülethez, vagy bírósághoz fordulni. Jótállási igényünket a jótállás időtartama alatt, szavatossági igényünket főszabály szerint hat hónapon belül tudjuk érvényesíteni.

dr. Benkő Ferenc
Benkő és Boros Ügyvédi Iroda

Jogi tanácsok

Ki fizeti a kárt, ha azt ismeretlen jármű okozta?

Ha gépjárművel olyan személy okoz nekünk kárt, aki rendelkezik kötelező felelősségbiztosítással, a biztosító megtéríti a kárunkat. De kártérítést akkor is kaphatunk, ha a járműnek nincs biztosítása, illetve ha ismeretlen.

Jogi tanácsok

Jár-e kártérítés, ha szórakozóhelyen lopnak tőlünk?

Miközben egy étteremben, kávéházban gyanútlanul beszélgetünk, előfordulhat, hogy ellopják a kabátunkat, táskánkat, vagy esetleg a pénztárcánkat. Ilyen jellegű bűncselekmények esetén csekély az esély arra, hogy a rendőrség elkapja a tettest. Mégis van lehetőség arra, hogy a kárunkat megtérítsék.

Jogi tanácsok

Jár-e kártérítés az utasnak természeti katasztrófa esetén?

A délkelet-ázsiai természeti katasztrófa miatt sok magyar utas kényszerült lemondania éppen esedékes külföldi útját, ám számos utazási iroda „vis maior” kárra hivatkozva nem, vagy csak részlegesen fizette volna vissza a részvételi díjat. De mi számít vis maiornak a jog szerint és mit tehetünk, ha például természeti katasztrófa miatt hiúsul meg külföldi nyaralásunk?

Jogi tanácsok

Mire figyeljünk, ha közvetítőn keresztül keresünk külföldi munkát?

Az újságokat olvasva sokszor találkozhatunk külföldi munkavégzésre csábító hirdetésekkel. Gyakran csak utólag derül ki, hogy a munkavállaló „nem olyan lovat akart”, azaz nem azt a munkát kell végeznie, amit meghirdettek, vagy éppen nem olyan feltételek mellett, mint ígérték. Az elővigyázatosság tehát nem árt ilyen esetekben.

Hogyan csinálhatott az Apple olyan chipet, amellyel kenterbe veri az Intel processzorait?

Hogyan csinálhatott az Apple olyan chipet, amellyel kenterbe veri az Intel processzorait?

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak