Tetszett a cikk?

Miközben egy étteremben, kávéházban gyanútlanul beszélgetünk, előfordulhat, hogy ellopják a kabátunkat, táskánkat, vagy esetleg a pénztárcánkat. Ilyen jellegű bűncselekmények esetén csekély az esély arra, hogy a rendőrség elkapja a tettest. Mégis van lehetőség arra, hogy a kárunkat megtérítsék.

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 471. §-a rendelkezik a fürdők, kávéházak, éttermek, színházak és hasonló vállalatok, továbbá a ruhatárat üzemben tartók felelősségéről. Ez alapján a fürdők, stb. felelősek azért a kárért, amely a vendéget dolgainak elveszése, elpusztulása, vagy megsérülése folytán éri.

Természetesen a kártérítési felelőssége az üzemeltetőnek nem minden esetben áll fenn. Így ha a károsodás valamely elháríthatatlan esemény, például természeti csapás miatt következik be, a vendégnek maga kell viselnie a kárát. Szintén nem felel az üzemeltető, ha a vendég a kárt maga okozta.

Minden olyan intézménynek hasonló jellegű a felelőssége, ahol a vendégek a szolgáltatás igénybe vétele során nem tudnak a dolgaik felett állandó felügyeletet gyakorolni. Ilyenek lehetnek a felsoroltakon kívül az egészségügyi intézmények, fodrászüzletek, üzemi étkezde stb.

A fenti intézmények felelőssége csak azokért a dolgokért áll fenn, amelyeket a vendégek az ilyen helyekre általában magukkal szoktak vinni, amik a szolgáltatás igénybevételéhez szükségesek. Ilyen lehet a kabát, táska, készpénz is, de a nagy mennyiségű pénz, értékpapír már nem minősül olyan dolognak, amely a fenti intézmények szolgáltatásainak igénybe vételéhez szükséges.

Azonban a fenti intézmények felelőssége, amennyiben megfelelő helyet biztosít a vendégeknek a dolgaik elhelyezésére (ruhatár, értékmegőrző), csak az ott elhelyezett dolgokra áll fenn. Így ha a vendéglőben van ruhatár, de a vendég ezt nem veszi igénybe, az eltűnt kabátja miatt a vendéglőtől kártérítést nem kérhet.

Sokszor lehet találkozni olyan kiírással, hogy az adott intézmény a fogasokon elhelyezett tárgyakért nem vállal felelősséget. Ez félrevezető, mivel felelősségét nem zárhatja ki. Így a fogasról ellopott kabátért is felelősséggel tartozik, kivéve, ha ruhatárat üzemeltet.

A kártérítési igény szempontjából nagyon fontos, hogy a vendég a kárt azonnal bejelentse az intézménynek. Amennyiben ezt elmulasztja, nagyon nehézzé válik az igénye érvényesítése.

dr. Benkő Ferenc
Benkő és Boros Ügyvédi Iroda

Jogi tanácsok

Jár-e kártérítés az utasnak természeti katasztrófa esetén?

A délkelet-ázsiai természeti katasztrófa miatt sok magyar utas kényszerült lemondania éppen esedékes külföldi útját, ám számos utazási iroda „vis maior” kárra hivatkozva nem, vagy csak részlegesen fizette volna vissza a részvételi díjat. De mi számít vis maiornak a jog szerint és mit tehetünk, ha például természeti katasztrófa miatt hiúsul meg külföldi nyaralásunk?

Jogi tanácsok

Mire figyeljünk, ha közvetítőn keresztül keresünk külföldi munkát?

Az újságokat olvasva sokszor találkozhatunk külföldi munkavégzésre csábító hirdetésekkel. Gyakran csak utólag derül ki, hogy a munkavállaló „nem olyan lovat akart”, azaz nem azt a munkát kell végeznie, amit meghirdettek, vagy éppen nem olyan feltételek mellett, mint ígérték. Az elővigyázatosság tehát nem árt ilyen esetekben.

Jogi tanácsok

Ki fizeti a kárt, ha azt ismeretlen jármű okozta?

Ha gépjárművel olyan személy okoz nekünk kárt, aki rendelkezik kötelező felelősségbiztosítással, a biztosító megtéríti a kárunkat. De kártérítést akkor is kaphatunk, ha a járműnek nincs biztosítása, illetve ha ismeretlen.

Jogi tanácsok

Mit tegyünk, ha meghibásodott a frissen vett árucikk?

Az üzletekben vásárolva sokszor nem is tudatosul bennünk, hogy a kereskedővel egyben fogyasztói szerződést is kötünk. Ez alapján a kereskedő nemcsak átadja a vásárlónak a megvásárolt cikket, hanem az áru hibája esetén kárpótolnia kell a vásárlót.

Kaptunk egy jó és egy rossz hírt a Samsung új óráiról

Kaptunk egy jó és egy rossz hírt a Samsung új óráiról

Védettségi igazolvány nélkül is lehet szurkolni a kivetítők előtt

Védettségi igazolvány nélkül is lehet szurkolni a kivetítők előtt

Félretették az Atomenergia Hivatal átalakítását

Félretették az Atomenergia Hivatal átalakítását