Tetszett a cikk?

Az újságokat olvasva sokszor találkozhatunk külföldi munkavégzésre csábító hirdetésekkel. Gyakran csak utólag derül ki, hogy a munkavállaló „nem olyan lovat akart”, azaz nem azt a munkát kell végeznie, amit meghirdettek, vagy éppen nem olyan feltételek mellett, mint ígérték. Az elővigyázatosság tehát nem árt ilyen esetekben.

A magán-munkaközvetítési tevékenységet, vagyis amikor a munkaközvetítést nem munkaügyi központ végzi, a 118/2001. (VI.30.) Korm. rendelet (továbbiakban: rendelet) szabályozza. A rendelet hatálya kiterjed a bel- és külföldi munkák, beleértve a au-pair tevékenység közvetítésére.

A rendelet alapján a munkaközvetítő köteles hirdetményében feltüntetni nyilvántartási számát, így annak alapján bárki ellenőrizheti az illetékes munkaügyi központnál vagy a Foglalkoztatási Hivatalnál, hogy a cég jogosult-e munkaközvetítésre. A nyilvántartásba vételről szóló határozatot a cégnek jól látható helyen kell kifüggesztenie hivatali helyiségében.

A munkaközvetítőnek - még a közvetítést megelőzően - írásban kell tájékoztatnia a munkát keresőt a fogadó ország jogszabályairól, különösen a foglalkoztatással, külföldiek munkavállalásával, valamint az idegenrendészettel kapcsolatos szabályokról (Rendelet 11. § (2)). Ha téves tájékoztatás, vagy a tájékoztatás elmaradása miatt a munkát keresőt kár éri, azért a közvetítőt kártérítési felelősség terheli. Ilyen eset lehet, ha a dolgozó, a közvetítő tájékoztatása ellenére, nem kaphat munkavállalási engedélyt a fogadó országban, és ezzel csak külföldön szembesül.

A munkaközvetítő köteles emellett a munkát keresőt tájékoztatni a felajánlott munkakör főbb sajátosságairól, különösen a foglalkoztatáshoz szükséges képzettségről, gyakorlati időről, a foglalkoztatás helyéről, idejéről, az irányadó munkarendről, munkaidő beosztásról és a várható kereseti lehetőségekről (Rendelet 11. § (1)).

Nagyon fontos, hogy a közvetítő tevékenységéért a munkát keresőtől sem díjat nem kérhet, sem költségtérítést nem igényelhet. Ezt a rendelet kifejezetten megtiltja, ez alól semmilyen kibúvó nincs, így az a közvetítő, aki díjat, vagy költségtérítést igyekszik valamilyen címen kihúzni a munkát keresőtől, jogszabálysértést követ el.

Ha odafigyelünk arra, hogy csak olyan munkaközvetítőt keresünk meg, akit a hatóságok nyilvántartanak, és megkapjuk a megfelelő tájékoztatást a munkáról, valamint a külföldiek munkavégzésére vonatkozó szabályokról, akkor megalapozott döntést hozhatunk arról, hogy elfogadjuk-e a felajánlott munkát. A kellemetlen meglepetések bekövetkeztének esélyét a fentiek betartásával, ha nem is lehet teljesen kizárni, de legalábbis csökkenteni lehet.

dr. Benkő Ferenc
Benkő és Boros Ügyvédi Iroda
Jogi tanácsok

Ki fizeti a kárt, ha azt ismeretlen jármű okozta?

Ha gépjárművel olyan személy okoz nekünk kárt, aki rendelkezik kötelező felelősségbiztosítással, a biztosító megtéríti a kárunkat. De kártérítést akkor is kaphatunk, ha a járműnek nincs biztosítása, illetve ha ismeretlen.

Jogi tanácsok

Jár-e kártérítés, ha szórakozóhelyen lopnak tőlünk?

Miközben egy étteremben, kávéházban gyanútlanul beszélgetünk, előfordulhat, hogy ellopják a kabátunkat, táskánkat, vagy esetleg a pénztárcánkat. Ilyen jellegű bűncselekmények esetén csekély az esély arra, hogy a rendőrség elkapja a tettest. Mégis van lehetőség arra, hogy a kárunkat megtérítsék.

Jogi tanácsok

Mit tegyünk, ha meghibásodott a frissen vett árucikk?

Az üzletekben vásárolva sokszor nem is tudatosul bennünk, hogy a kereskedővel egyben fogyasztói szerződést is kötünk. Ez alapján a kereskedő nemcsak átadja a vásárlónak a megvásárolt cikket, hanem az áru hibája esetén kárpótolnia kell a vásárlót.

Jogi tanácsok

Jár-e kártérítés az utasnak természeti katasztrófa esetén?

A délkelet-ázsiai természeti katasztrófa miatt sok magyar utas kényszerült lemondania éppen esedékes külföldi útját, ám számos utazási iroda „vis maior” kárra hivatkozva nem, vagy csak részlegesen fizette volna vissza a részvételi díjat. De mi számít vis maiornak a jog szerint és mit tehetünk, ha például természeti katasztrófa miatt hiúsul meg külföldi nyaralásunk?

190 lóerős benzinmotort kapott az új Seat Leon

190 lóerős benzinmotort kapott az új Seat Leon

Müller Cecília: Csak idő kérdése, hogy az indiai mutáns is megjelenjen Magyarországon

Müller Cecília: Csak idő kérdése, hogy az indiai mutáns is megjelenjen Magyarországon

Szabó Tímeát támogatja a Jobbik a III. kerületben

Szabó Tímeát támogatja a Jobbik a III. kerületben