Tetszett a cikk?

Ha gépjárművel olyan személy okoz nekünk kárt, aki rendelkezik kötelező felelősségbiztosítással, a biztosító megtéríti a kárunkat. De kártérítést akkor is kaphatunk, ha a járműnek nincs biztosítása, illetve ha ismeretlen.

A kötelező felelősségbiztosítást a gépjármű üzemben tartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló 190/2004. (VI.8.) Korm. rendelet szabályozza.

Ennek alapján a károsult a biztosítási kötelezettség ellenére szerződéssel nem rendelkező üzemben tartó gépjárműve által vagy az ismeretlen gépjárművel a Magyarország területén okozott kárának megtérítése iránti igényét – a rendeletben foglalt kivételekkel – az úgynevezett kártalanítási számla kezelőjével szemben is érvényesítheti.

A károsult kárát a kártalanítási számla kezelője akkor is köteles megtéríteni, ha a kárt forgalomba nem helyezett vagy a forgalomból kivont gépjárművel okozták (rendelet 14. § (1)). Ezt a számlát a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kezeli.

Ha a kárt olyan járművel okozták, amelynek jogszabály rendelkezései ellenére nincs érvényes felelősségbiztosítása, a MABISZ téríti meg a kárt, ugyanúgy, mintha a károkozónak lenne biztosítása.

Az ismeretlen gépjármű által okozott károk esetén a MABISZ szintén köteles helytállni, kivéve, ha a kárt a gépjárműben, az útban, az út tartozékaiban stb. okozták.

Így meg kell téríteni annak a vétlen személynek a kárát, akit ismeretlen gépjármű elütött és kártalanítást mástól, pl. a társadalombiztosítástól, vagy vagyon- és felelősségbiztosítása alapján más biztosítótól nem igényelhet.

dr. Benkő Ferenc
Benkő és Boros Ügyvédi Iroda

Jogi tanácsok

Mit tegyünk, ha meghibásodott a frissen vett árucikk?

Az üzletekben vásárolva sokszor nem is tudatosul bennünk, hogy a kereskedővel egyben fogyasztói szerződést is kötünk. Ez alapján a kereskedő nemcsak átadja a vásárlónak a megvásárolt cikket, hanem az áru hibája esetén kárpótolnia kell a vásárlót.

Jogi tanácsok

Jár-e kártérítés az utasnak természeti katasztrófa esetén?

A délkelet-ázsiai természeti katasztrófa miatt sok magyar utas kényszerült lemondania éppen esedékes külföldi útját, ám számos utazási iroda „vis maior” kárra hivatkozva nem, vagy csak részlegesen fizette volna vissza a részvételi díjat. De mi számít vis maiornak a jog szerint és mit tehetünk, ha például természeti katasztrófa miatt hiúsul meg külföldi nyaralásunk?

Jogi tanácsok

Mire figyeljünk, ha közvetítőn keresztül keresünk külföldi munkát?

Az újságokat olvasva sokszor találkozhatunk külföldi munkavégzésre csábító hirdetésekkel. Gyakran csak utólag derül ki, hogy a munkavállaló „nem olyan lovat akart”, azaz nem azt a munkát kell végeznie, amit meghirdettek, vagy éppen nem olyan feltételek mellett, mint ígérték. Az elővigyázatosság tehát nem árt ilyen esetekben.

Jogi tanácsok

Jár-e kártérítés, ha szórakozóhelyen lopnak tőlünk?

Miközben egy étteremben, kávéházban gyanútlanul beszélgetünk, előfordulhat, hogy ellopják a kabátunkat, táskánkat, vagy esetleg a pénztárcánkat. Ilyen jellegű bűncselekmények esetén csekély az esély arra, hogy a rendőrség elkapja a tettest. Mégis van lehetőség arra, hogy a kárunkat megtérítsék.

A saját rokonai fojtották meg, mert szerelmes volt – egy „becsületgyilkosság” sokkolja Olaszországot

A saját rokonai fojtották meg, mert szerelmes volt – egy „becsületgyilkosság” sokkolja Olaszországot

Labdarúgás-politikai programot mutatott be a Momentum a felcsúti stadion előtt

Labdarúgás-politikai programot mutatott be a Momentum a felcsúti stadion előtt

Új díjcsomag a Telenornál: csak azon a napon kell fizetni a netért, amikor használjuk

Új díjcsomag a Telenornál: csak azon a napon kell fizetni a netért, amikor használjuk