Tetszett a cikk?

A Matsushita Electric Industrial Co. is csatlakozott a termelő tevékenységüket Délkelet-Ázsiából Kínába átcsoportosító japán vállalatokhoz, s az elkövetkező három évben mintegy 40 százalékkal kívánja csökkenteni jelenleg 73 termelő és értékesítő érdekeltségének számát a térségben.

A Panasonic márkatermékeket gyártó Matsushita az elkövetkező három évben 40 százalék körüli mértékben kívánja csökkenteni jelenleg 73 termelő és értékesítő érdekeltségeinek számát a térségben. A konszern főként a kevésbé fejlett gyártási tevékenységeit telepíti át Kínába. A folyamat egyre nagyobb aggodalmat kelt a délkelet-ázsiai országokban, ezért a magasabb hozzáadott értéket tartalmazó termékekre igyekeznek összpontosítani, hogy megőrizhessék régi rangjukat a nagy berendezésgyártók szemében.Az amerikai Intel Corp. is például a malajziai Unico vállalattól 2002-ben egy kínai céghez helyezte át alaplapgyártását. Emiatt több száz munkahely vesztett el a délkelet-ázsiai országban. A szintén amerikai Maxtor merevlemezgyártó Szingapúrból helyezte át kevésbé technológiaigényes tevékenységét Kínába, és csak a fejlett technológiai gyártást hagyta meg a városállamban. A gyártás áttelepítése szempontjából legveszélyeztetettebb a politikai bizonytalanságokkal terhelt Fülöp-szigetek és Indonézia. A Fülöp-szigetek elektronikai exportja a félvezető-ágazat idei felfutása ellenére is 10,3 százalékkal esett vissza tavaly, november végéig. A Matsushita a 2007. márciusban végződő pénzügyi évében már ezermilliárd jen (9,4 milliárd dollár) árbevételt tervez elérni Kínában az idén várható 300 milliárd után. A délkelet-ázsiai árbevételt 27 százalékkal 660 milliárdra tervezi növelni ugyanezen idő alatt.A Matsushita, drasztikus átszervezéseinek és a fogyasztási elektronikai cikkek felfutó keresletének köszönhetően, a folyó pénzügyi éve szeptemberrel zárult első felében 32 százalékkal 23,1 milliárd jenre növelte a tiszta nyereségét csoportszinten. (MTI)
Magyar is van Elena Ferrante kedvenc szerzői között

Magyar is van Elena Ferrante kedvenc szerzői között

Müller: A 40-49 éves korosztályt érinti leginkább a koronavírus

Müller: A 40-49 éves korosztályt érinti leginkább a koronavírus

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"