A számítástechnika kisegítő lehetőségei, amelyek korábban szinte csak a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban kerültek elő, az emberek egy jóval nagyobb csoportja számára is hasznosak lehetnek. Ez derült ki a Forrester Data nevű amerikai piackutató cég által nemrégiben elvégzett vizsgálatból.

A kisegítő lehetőségek eredetileg a fogyatékkal élők számára készültek, a Forrester vizsgálata azonban kimutatta, hogy a munkaképes korú számítógép-használók több mint 57 százalékának előnyére válhat ez a technológia, mert látásuk, hallásuk, beszédük, illetve testi és kognitív képességeik enyhétől súlyosig terjedő csökkenést mutatnak. Az Egyesült Államok lakosságának egyre nő az átlagéletkora, ezért mind többen lesznek kénytelen megküzdeni ezekkel a nehézségekkel, és nagyobb számban fogják igénybe venni a kisegítő technológiákat a testi képességeik változásából fakadó hatások csökkentésére.

„A jövő közgazdászai, akik a XXI. századi munkaerőben megmutatkozó trendeket vizsgálják majd, arra az eredményre fognak jutni, hogy azok voltak a legsikeresebb vállalatok, amelyek előre látták a munkaerőhiány fenyegető veszélyét, és stratégiailag felkészültek az ebből eredő károk kezelésére” – vélekedett Beth B. Buehlmann, az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája Munkaerő-felkészítési Központjának igazgatója. „Ilyen stratégia lehet például a korosodó dolgozók munkájának jobb megbecsülése, valamint azoknak a segítő technológiáknak az alkalmazása, amelyekkel hosszabb ideig munkában lehet őket tartani.”

A kor hívó szavára az elsők közörr reagált a Microsoft szoftveróriás, amely elindította a Korosodó munkavállalók (Aging Workforce) nevű kampányt, azzal a céllal, hogy bemutassa az idősebb dolgozóknak és munkaadóiknak, milyen segítséget képes nyújtani a kisegítő technológia a versenyképesség megőrzéséhez, illetve az idősodő alkalmazottak munkában tartásához. A kampány egyik célja, hogy több emberben tudatosodjon, milyen egyszerűen könnyítheti meg magának a számítógép használatát a Microsoft Windows operációs rendszer beállításai segítségével, például a szövegméret és a rendszerhangok módosításával. A vidám hangvételű kampány többek között hasznos információkat közöl az „Overview of Aging and Accessible Technology” (A korosodás és a kisegítő technológiák bemutatása) című webhelyen (http://www.microsoft.com/enable/aging/), ahol a tanácsokat Brian Basset karikaturista illusztrálta.

A Microsoft belső előírásai már 15 éve megkövetelik, hogy a termékek minden felhasználó számára használhatók legyenek. A cég most egy egész Amerikára kiterjedő vizsgálatot rendelt meg, hogy tisztábban lássa, mekkora a kisegítő technológiák potenciális piaca. A Forrester által levégzett vizsgálat kiemeli, hogy kapcsolat áll fenn a népesség elöregedése és a kisegítő technológiák iránti igény fokozódása között. A Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010-re 40 éven felüli lesz az Egyesült Államok munkaerejének több mint 50 százaléka. A trend tartósnak mutatkozik: a munkába lépő fiatal korú munkavállalók száma várhatóan csökken, míg az idősebbek vélhetően egyre később igyekeznek majd nyugdíjba menni.

A Nyugdíjasok Amerikai Társaságának jelentése szerint az egészségi állapot javulása, az életkor növekedése, illetve az anyagi rászorultság miatt a 45 éven felüliek 69 százaléka tervezi, hogy 65 éves kora után is dolgozni fog. Ezek a statisztikai adatok rávilágítanak, hogy mennyire sürgős megvizsgálni: milyen hatással lesz egy adott ország munkaerejére és gazdaságára a demográfiai eltolódás. Az idősebb emberek érdekvédelmi szervezetei egyre inkább a követeléseiket is megfogalmazzák az ügyben, s az életkori sajátosságokat figyelembe vevő technológiák bevezetését követelik. Jim Emerman, az Amerikai Korosodási Társaság ügyvezető igazgatója például a következőket mondta: „Az erejük teljében lévő és az idősebb dolgozók sokkal tovább terveznek aktív dolgozók maradni, akár szabad elhatározásból, akár szükségből. Ezért kulcsfontosságú lesz, hogy olyan technológia álljon rendelkezésükre, amely nem feledkezik meg változó képességeikről, és alkalmazkodik hozzájuk.” (hvg.hu)
A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Új tulajdonosa van a magyar McDonald’snak

Új tulajdonosa van a magyar McDonald’snak

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"