szerző:
MTI

Járadék helyett álláskeresési támogatást kapnak majd a munkanélküliek a 100 lépés programja keretében tervezett változások szerint.

Mint a program eddigi ismertetőiből kiderült: a munkaügyi központok, kirendeltségek komplex, az elhelyezkedést segítő programot kínálnak majd a munkanélkülieknek a jelenlegi járadéknál magasabb álláskeresési támogatással együtt. Ezt a magasabb összeget 3 hónapig vehetik igénybe. Ezt követően fél évig viszont már elhelyezkedésük segítésén túl a jelenlegi járadéknál alacsonyabb támogatás jár részükre.

Az álláskeresést ösztönző támogatás jelenleg is létezik, csak most álláskeresést ösztönző juttatás a neve, és a járadékos időszak után vehető igénybe. Ezt a támogatási formát 2003. július 1-től vezették be. Az álláskeresést ösztönző juttatásra az a munkanélküli jogosult, akinek legalább fél évre állapították meg a munkanélküli járadékát, s ennek folyósítási idejét kimerítette. Feltétel az is, hogy elhelyezkedése érdekében vállalja a munkaügyi kirendeltséggel az érdemi együttműködést, s maga is aktívan részt vegyen az álláskeresésben.

Az álláskeresést ösztönző juttatás folyósításának időtartama fél év, a 45. életévüket betöltöttek esetében háromnegyed év. Összege az öregségi nyugdíjminimum 85 százaléka. A jelenlegi járadék mértéke szintén az öregségi nyugdíjminimumhoz igazodik. A legalacsonyabb járadék az öregségi nyugdíjminimum 90 százaléka, a legmagasabb 180 százaléka.

A szakszervezetek régóta kifogásolják, hogy a hosszabb munkaviszonyt, így a magasabb keresetet követően hiába járna egy viszonylag magasabb munkanélküli járadék (a járadék összege az átlagkereset 65 százaléka) a plafon miatt csak az öregségi nyugdíj minimum 180 százaléka kapható meg. Ez a jelenleg 44 ezer forint körüli összeg nem elegendő ahhoz, hogy a munkanélküli valamilyen átmeneti, többnyire fekete munka vállalása nélkül korábbi költségeit nagyjából fedezhesse, s a munkahelykeresésre, átképzésre, képzésre koncentráljon.

A tervezett változtatás emeli ezt a plafont, legalábbis 3 hónapig, úgy, hogy a minimálbérhez rendeli, s annak 120 százalékában határozza meg. A jelenlegi minimálbérrel ez csaknem 70 ezer forint. Ezt követően viszont fél évig a jelenleginél alacsonyabb juttatás ösztönzi majd a munkanélkülit a mielőbbi elhelyezkedésre. Ennek összege a minimálbér 60 százaléka.

A jelenlegi szabályok szerint 5 nap munkaviszonnyal 1 nap járadékos idő szerezhető. A járadékos idő viszont nem lehet több háromnegyed évnél. Ezzel egyezik a 3 hónapos magasabb, a fél éves alacsonyabb juttatású időszakok együttes ideje.

Karrier

Európai álláskeresés az EURES segítségével

Nemrégiben fejeződtek be azok a versenyvizsgák, amelyek abban segítenek dönteni, hogy az EU hivatalai által a csatlakozó országok munkavállalói számára kiírt álláspályázatokra jelentkezők közül kik kapnak végül is megbízást. A pályázatok megismerésében az internetnek fontos szerep jutott. Az EU-n belüli (és nem csak a hivatalokban való) munkavállalás és munkakeresés legfőbb eszköze már ma is, de jövőben még inkább az internet lesz.

hvg.hu Karrier

Hogyan lehet közelébe jutni bármilyen állásnak

Az eredetileg Graucho Marxtól származó, de igazán Woody Allennel elhíresült aranyköpésében, amely szerint sohasem lenne egy olyan klubnak a tagja, amely elfogadná tagjának, sokan felfedezték már az aprópénzre váltható mély igazságot, s így aztán azért tesznek meg mindent, hogy felvegyék őket oda, ahová egyébként nem volna esélyük bekerülni. Ez nagyon fontos mozzanata az állásszerzésnek és a karrierépítésnek.

hvg.hu Karrier

Öt álláskeresési tanács kikeletre

Az ember természetéből fakadóan nem szívesen mozgolódik télen. Valahogy túl akarja élni a borús és hideg napokat. De amint elkezdenek rügyezni a fák nem csak szerelem buzog fel, hanem az új munkahely utáni vágy is. Érdekes, hogy a munkaadók receptorai és új állásai is kinyílnak ilyenkorra. Meg kell hát ragadni a kínálkozó alkalmat. Íme öt tanács ehhez.

hvg.hu Karrier

Nézd meg a főnököt, aztán dönts az állásról!

A legtöbb munkahelyi konfliktus abból származik, hogy nincs összhang a főnök és a beosztottak között. Ezért a munkahelyi vezetők befolyása óriási a munkahelyi hangulat kialakulásában, ez a hangulat pedig alapvetően meghatározza az ott dolgozók teljesítményét. Ha valaki munkát vállal egy általa addig ismeretlen helyen, jobb, ha beleszagol a levegőbe, de legalább is találkozik a leendő főnökkel, mielőtt aláírná a munkaszerződését.

Elszabadult egy metrószerelvény Párizsban, pánikoltak az utasok

Elszabadult egy metrószerelvény Párizsban, pánikoltak az utasok

Ingyen tölthető a Grand Theft Auto: San Andreas, az egyik legjobb GTA

Ingyen tölthető a Grand Theft Auto: San Andreas, az egyik legjobb GTA

Zseniális: egy amerikai iskola diákjai eltáncolták a Bosszúállók: Végjáték csatajelenetét

Zseniális: egy amerikai iskola diákjai eltáncolták a Bosszúállók: Végjáték csatajelenetét

Elrendelték az izraeli csaló ideiglenes kiadatását az Egyesült Államoknak

Elrendelték az izraeli csaló ideiglenes kiadatását az Egyesült Államoknak

Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Kövér: Magánügy, hogy Orbán Csányiék horvát szigetére ment-e nyaralni

Kövér: Magánügy, hogy Orbán Csányiék horvát szigetére ment-e nyaralni