szerző:
hvg.hu

Elégedetlen vagy a munkáddal, amit korábban élveztél? Levertnek, motiválatlannak érzed magad? Ha igen a válasz, minden valószínűség szerint a megszokás lett úrrá a munkahelyi életed felett. Tippjeink segítségével kilábalhatsz ebből az állóvízből.

Napjainkban sokakat fenyeget a fenti tünet, ugyanis a leépítések miatt egyre ritkábbak az előléptetések, fizetésemelések, ezért számos alkalmazott érezheti úgy, hogy végeláthatatlanul csak robotol, látványosabb eredmények nélkül. Ez a szindróma akkor is előállhat, ha a friss munkaerő már megszerezte a mindennapi teendőihez szükséges tapasztalatokat, s az izgalom, a kihívás élménye egyszerűen elillan. Mivel azonban a biztos munkahely nagy érték, sokan ott maradnak a megszürkült pozícióban, ez viszont a munka minőségének romlását vonhatja maga után, s az ember közérzete is megszenvedi a „gályázás” napjait.

Két jellemző reakció szokott kialakulni a fenti helyzetre. A dolgozó vagy panaszkodni kezd és várja, hogy a sors, a szerencse, vagy a főnök „megmentse”, s új lehetőségek nyíljanak meg előtte. A másik megoldás, ha átértékeli a helyzetet és megkeresi ezeket a bizonyos új lehetőségeket, kihívásokat, amelyekkel megfűszerezheti az unalmas mindennapokat. Az alábbi tanácsok segítséget nyújtanak ez utóbbihoz.

Gondold végig a munkával szemben támasztott elvárásokat
Mit szeretnél kapni a munkádtól? Szeretnéd, ha elismernének, új dolgokat tanulnál, esetleg hatalomra és felelősségre vágysz? Reálisak, vagy kevésbé életközeliek ezek az elvárások jelenlegi helyzetedben?

Ha nem túl nagy a valószínűsége, hogy a közeli jövőben megkapd a hőn áhított előléptetést, itt az ideje, hogy átgondold a magad elé kitűzött célokat. Esetleg új célokat kell keresned, illetve meg kell találnod a módját, hogy a munkahelyen kívül valósítsd meg önmagadat. Erre megfelelő lehetőség lehet például az önkéntes munka.

Ha reálisak az elvárásaid, akkor azon kell eltöprengened, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy növekedjenek az esélyeid azok beteljesítésére. Ha például már mindent tudsz a jelenlegi munkakörödről, kereshetsz új feladatokat, amelyekben újra meglelheted az elveszett kihívást.

Kezdeményezd magad a változást
Ne várd, hogy a főnököd egyik nap besétáljon az ajtón és tálcán kínálja a megoldást a problémádra. Alakítsd ki a magad megoldását a helyzetre, s kérd ki a főnököd tanácsát, majd állj elő egy javaslattal, ami akár egyszerre adhat választ a saját és a céged gondjaira.

Fogadd el a kockázatokat
Légy tisztában vele, hogy a változásoknak megvannak a maguk rizikói, de törekedj rá, hogy ezeket megfelelően kezelni tudd. Ne akarj mindent egyszerre, fokozatosan változtass a dolgokon. Néha akár egy-egy apróság is óriási eredményt jelenthet.

Kezdd az elején (Oldaltörés)

Kezdd az elején
Ne azon próbálj változtatni, ami a legvége lenne a folyamatnak. Először vedd számba, hogyan tudnád feldobni a jelenlegi munkádat. Ha ez nem elég, nézz körül a tiédhez közel eső szakterületeken, mielőtt arra az elhatározásra jutsz, hogy át kell nyergelned másik szakmára.

Nézz körül a képzési, tanulási lehetőségek terén
Ha tágítod a látóteredet és új dolgokat tanulsz, olyan lehetőségeket fogsz meglátni, amelyekre korábban nem is gondoltál valós lehetőségként.

Légy valakinek a mentora
Használd a tudásodat és a tapasztalatodat másként. Segíts valakinek, aki hasonló problémával küzd, így megszabadulhatsz a tehertől, sőt, talán az a valaki is tud segíteni, hogy kilábalj az állóvízből.

Légy figyelmes mások iránt
Gondolj bele, hogy a változások, amelyeket el szeretnél érni, miként befolyásolják a kollégáid munkáját, életét. Mondd el nekik, hogy mit miért csinálsz, s kérd ki a véleményüket.

Légy türelmes
Engedd, hogy a tudatalattid is dolgozhasson, így lehet, hogy újabb ötleteid támadnak. Ha nem erőlteted a folyamatot, egyszer csak kipattan a megoldás a fejedből, mintha mindig is tudtad volna. Ha eléggé eltökélt vagy, megleled a választ a kérdéseidre.

hvg.hu Gazdaság

Munkahelyi fejtörők

Túlbuzgóság-e kreatív ötletekkel előállni a munkahelyünkön? A főnök szerint általában nem, sőt, akadnak olyan hazai cégek, amelyek a dolgozói ötletek felkarolása mellett utazással, vagy pénzjutalommal díjazzák a találékony munkatársakat.

MTI/hvg.hu Karrier

A Wal-Mart nem korlátozhatja a munkahelyi bujaságot

A német törvényekkel ellentétes az amerikai Wal-Mart áruházlánc azon belső előírása, amelynek értelmében tiltottak és büntetendőek a munkatársak közötti gyengéd kapcsolatok, és szabályzatba ütköznek még az alkalmazottak közötti kétértelmű megjegyzések is.

hvg.hu Karrier

Ki kicsoda a munkahelyi állatkertben?

Az igásló, a makacs öszvér, a kényeskedő macska, a játékos fóka és a papagáj mind megtalálható a munkahelyen, a különböző személyiségű kollégák képében. Az alábbi útmutatóból kiderül, hogy melyik állatra milyen tulajdonságok jellemzőek.

MTI Karrier

Egyre fantáziadúsabban indokolják a munkahelyi lógást

Egyre gazdagabb az amerikaiak fantáziája, ahogy egyre több a "hirtelen" munkahelyi hiányzás. Egy év alatt 35-ről 43 százalékra emelkedett a valójában nem beteg, ám beteget, vagy mást kifogást jelentő alkalmazottak száma. Az állítólagos problémák sokszor már-már a szürrealitás határait súrolják

hvg.hu Karrier

A munkahelyen lustálkodni is lehet

Ehhez kínál útmutatót Corinne Maier Jó reggelt, lustaság! című könyve, amelynek segítségével elsajátítható a cégnél végzett munka minimalizálásának művészete. Az alábbiakban megosztunk néhány hasznos tippet olvasóinkkal. Olvasson bele!

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát

Karácsony Gergely komoly tétekben fogadott a győzelemre

Karácsony Gergely komoly tétekben fogadott a győzelemre

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága

Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

Puzsér Róbert: Pokolba a számítással!

Letartóztattak több embert, aki kapcsolatban állt a párizsi késelővel

Letartóztattak több embert, aki kapcsolatban állt a párizsi késelővel

Sokkal többen szavaztak délelőtt 11-ig, mint öt éve ilyenkor

Sokkal többen szavaztak délelőtt 11-ig, mint öt éve ilyenkor